Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya ve İspanya tahvilleri, Yunan kanun yapıcıların kemer sıkma önlemlerini içeren paketi onaylamasının ardından 7 günlük yükselişi koruyor. Kemer sıkma önlemlerinin onaylanması Yunanistan’ın kreditörleri tarafından üçüncü kurtarma paketi müzakerelerinin başlatılması için şart koşulmuştu.

Euro Bölgesi’nin gösterge ülke tahvili olan Almanya tahvilleri, Yunanistan oylamasının ardından yatay seyrediyor. Atina’daki 300 koltuklu parlamentonun 229 üyesi kemer sıkma önlemlerini onayladı. Yunanistan bunun karşılığında 86 milyar euro (94 milyar dolar) değerinde bir finansal yardım alabilir. Bölgenin tahvil piyasaları Yunanistan ile ilgili gelişmelerin etkisiyle son haftalarda iniş çıkışlar yaşadı. Ancak tahvil piyasasındaki hareketlenme Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Grexit durumunda destek sağlayacağı spekülasyonu ile engellendi. AMB Guvernörü Mario Draghi Perşembe günü (bugün) Frankfurt’ta bir basın toplantısı gerçekleştirecek.

Londra’daki Rabobank International stratejistlerinden Richard McGuire, “Piyasa hareketlerindeki temel faktör Yunan parlamentosunun onayı. Onay, piyasa güvenini destekleyebilir. Bu da Avrupa’nın çevre ülke tahvil faizleri arasındaki farkın daralması anlamına gelebilir” dedi.

10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi Londra saati ile 0.34’te yüzde 2.01 seviyesinde yatay seyretti. Haziran 2025 vadeli yüzde 1.5 faizli tahvilin fiyatı nominal değerde 95.57 seviyesinde.

10 yıl vadeli İspanya tahvil faizi 6 haftadan bu yana ilk kez yüzde 2 seviyesinin altına gerilemesinin ardından yüzde 2.01 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Tahvil faizi yüzde 1.99 seviyesini gördü. Tahvillerdeki artış Ağustos ayından bu yana en uzun süreli yükseliş olarak kaydedildi. Almanya 10 yıllık tahvilli yüzde 0.82 seviyesinde.