Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, iflasın eşiğine gelen Yunanistan'a mali yardım için Euro Bölgesi'nde yeni bir zirve düzenlenmesi ihtimalini dışlamadıklarını bildirdi.

Tusk, Yunanistan Hükümeti'nin Euro Bölgesi ülkeleri ile yaptığı ön anlaşmaya ilişkin Le Monde gazetesine açıklamalarda bulundu.

Yunanistan'a ilişkin her şeyin şu anda işler gözüktüğünü belirten Tusk, "Ancak sonrası için garanti yok. Yeni sorunlar çıkabilir, bu yüzden yeniden bir zirve toplanması ihtimalini dışlayamam. Umut ederim buna gerek kalmaz'' ifadelerini kullandı.

Yunanistan'daki itirazlara ve ülkenin ağır borçlarına dikkati çeken Tusk, ''Borç küresel bir sorun, Avrupa Kıtası için de çok önemli bu sorunu gidermek için müzakereleri başlatmak gerekiyor. Ancak borç konusu bazı Avrupa ülkelerinde hassas bir konu olduğu için oldukça dikkatli hareket etmemiz gerekir'' ifadelerini kullandı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin gündeme getirdiği ve geçici olarak Atina'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasını öngören teklifin meşru ve ölçülü olduğunu savunan Tusk, ''Onun önerisi Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'a, bu tür tehlikeli bir seçeneğin de masada olduğunu göstermek açasından faydalı oldu'' yorumunu yaptı.

Euro Bölgesi liderleri geçen hafta, 16 saatlik bir müzakere maratonunun ardından, sıkı tasarruf önlemleri karşılığında 3. kurtarma paketine onay vermişti. Yunanistan, 3. kurtarma planına başlayabilmek için KDV oranlarını ve emeklilik yaşını artırmayı, kamu borçlarını düşürmeyi ve özelleştirmeye ağırlık verme taahhüdünde bulunuyor. Yunanistan'a, bunun karşılığında 3. kurtarma planı çerçevesinde 86 milyar euro kredi verilecek.

AA