Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Altın piyasasında satış dalgası yavaşlama işaretleri göstermiyor.

Asya işlemlerinin yaklaşık 15 dakilalık bölümünde, fiyatlar son iki yılın en hızlı düşüşünü gösterdi ve işlem yapmak için grafikleri inceleyen yatırımcılar tarafından gözlenen kilit seviyeleri aşağı yönde kırdı. Altın daha sonra kayıplarının bir kısmını geri almasına rağmen, halen son beş yılın en düşük seviyesinde ve düşüşünü altıncı güne taşımaya yöneldi. Spot altın yüzde 2 düşüşle, Londra saati ile 11:23:'te ons başına 1,112.04 dolara geriledi.

Dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin Cuma günü altın rezervlerini açıkladı ve bu rezervler beklenenden daha düşüktü. Amsterdam'da ABD Amro Bank NV stratejisti Georgette Boele, fiyatların altını daha fazla kayıp için duyarlı hale getiren 2014 yılının en düşük seviyesinin altına indiğini söyledi.

Şanghay'da Gemsha Metals Co. traderı Wallace Ng, "Asya seansındaki bu ani düşüş, temel göstergelerden değil, zarar kes (stop loss) satışlarından tetiklenmiş görünüyor" yorumunda bulundu.

Altın kayıplarının bir kısmını geri almadan önce yüzde 4.2 ile son iki yılın en büyük güniçi düşüşünü gerçekleştirdi.

Boele, "Likiditenin düşük olduğu sıralarda, kilit teknik destek seviyesi kırıldı ve bu hareket stopları tetikledi" dedi.

Altın, Fed Başkanı janet Yellen'ın bu yıl faiz artırımına gitmeye hazırlanması ile birlikte gözden düştü. Para yöneticileri, ABD resmi verilerinin açıklanmaya başladığı 2006'dan bu yana en düşük yükseliş beklentisine sahip.

Çin Altını

Çin merkez Bankası, Cuma günkü 2009 yılından bu yana ilk güncellemesinde, altın rezervlerinin 1,658 ton civarında olduğunu belirtti. Bu yıllık 100 ton civarında altın alımı yapıldığını işaret ediyor. Bu tutar, GoldCore Ltd. ve Sharps Pixley Ltd.'nin brokerlarının beklediğinin daha altında.

Sydney'de Baker Steel Capital Managers LLP'nin idari ortağı ve altının 1,050 dolara kadar düşeceği tahmininde bulunan David Baker, "Piyasa, herhangi bir haberin aşağı yönlü haber olduğu ayı safhalarından birinin içinde" dedi.

Yatırımcılar gümüş, platin ve palladyumdan da çıkıyor. Tüm bu metallerin kontratlarında net uzun pozisyon sayısı rekor düşük seviyeye indi. Emtia destekli exchange traded fonlarının (ETF) değerlerinde geçen hafta yaklaşık 2.1 milyar dolar ile Mart ayından bu yana en büyük çağlı erime gerçekleşti.

Madencilik şirketlerinin hisse senetleri de değer kaybetti. AngloGold Ashanti Ltd. yüzde 5.2 düştü. Güney Afrika'nın en büyük üreticisi Sibanye Gold Ltd. yüzde 6.2 geriledi. Ülkenin altın madencilik şirketlerinin hisselerini içeren endeksi Nisan 2001'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Spot platin yüzde 1.6 düşüşle ons başına 978.76 dolara geriledi ve 2009'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Gümüş yüzde 0.6 kayıpla ons başına 14.80 dolara indi. Palladyum yüzde 1.3 geri çekilerek ons başına 607.17 dolara geldi.

(14:55'te güncellendi)