Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Altın, Fed'in faiz artırımına gideceği beklentisi ve Çin'in açıkladığı altın rezervi verisinin bazı analistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi. Avrupa hisse senetleri, şirket birleşme haberlerindeki artışla birlikte, yükselişini dokuzuncu güne taşıdı.

Altın, ons başına 1,086.18 dolara kadar indikten sonra, New York saati ile 08:08'de yüzde 1.8 kayıp ile 1,113.23 seviyesine geldi. Hollandalı yapay gübre üreticisi OCI NV, CF Industries Holdings Inc.'nin OCI'nin bazı işleri ile ortaklık konusunda ön görüşmelerin başladığını duyurmasının ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'nin bir yılı aşkın sürenin en uzun rallisine katkıda bulundu.

İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin faizi 5 baz puan düşerek yüzde 1.87 olurken, İspanya’nın 10 yıllıkları yüzde 1.89 seviyesine geriledi. Goldman Sachs Group Inc. euro için “sat” tavsiyesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yatay seyrederek 1.0838 dolar olurken, yen dolar karşısında yüzde 0.1 düştü ve 124.22 yen seviyesine geldi.

Yatırımcılar, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımına yaklaşması ve bunun sonucu dolar yükselirken, ham madde ve enerji fiyatları üzerinde aşağı baskı oluşması ile birlikte, değerli metaller konusunda oldukça sıkıntılı. Emtia para birimleri, düşen ham madde fiyatlarından dolayı, Yeni, Zelanda'nın Kanada'ya katılarak bu hafta faiz inidirimine gidebileceği beklentisi ile birlikte son birkaç yılın en düşük seviyelerine yaklaştı. Yunanistan'da bankalar üç hafta kapalı kaldıktan sonra bugün açılıyor.

Diğer şirket birleşme haberleri arasında; Schneider Electric SE'nin Aveva Group Plc'nin kontrölünü alacağı ve konu hakkkında bilgiye sahip bir kaynağın belirttiği üzere, Lockheed Martin Corp.'un United Technologies Corp.'a bağlı Sikorsky şirketini 9 milyar dolara satın alma konusunda anlaşma sağladığı yer alıyor.

Londra’daki Macquarie Group Ltd. analisti Matthew Turner, “Altın’a karşı yatırımcı duyarlılığı, son 15 yılda olduğu gibi ayı piyasası şeklinde. Fed’in faizleri arttırmaya yakınlaşması ile bu durum güçleniyor” dedi.

Altın düşüşünü altıncı güne taşıdı ve yüzde 4.2 kadar değer kaybetti. Fiyatlar geçen hafta yüzde 2.5 ile Mart ayından bu yana en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Platin yüzde 1.7 düşerek kayıplarını 2009'dan bu yana en düşük seviyesine genişletti.

Bangkok'ta Phillip Asset Management Co. CEO'su Vattana Vongseenin, "ABD faizinde bir artış doları daha da güçlendirebilir ve daha fazla fonun emtia, metaller ve gelişen piyasa varlıklarından çıkmasına neden olabilir" diyerek "Yunanistan krizi, Avrupa liderlerinin ülkeyi euroda tutmak istediklerini işaret etmeleri ile birlikte önemli ölçüde iyileşmeye devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

(15:40'ta güncellendi)