Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Japonya hisseleri ile benzerlik göstermeye başlıyor. Topix endeksi’nin 2012’den bu yana yüzde 139 yükseldiği dikkate alındığında bu durum olumsuz olmayabilir.

Euro Stoxx 50 ve euro bu yılın yüzde 61’inde zıt yönlerde hareket etti. Böylece 2003’ten bu yana en yüksek seviyede ters yöne hareket görülmüş oldu. Hisse senedi göstergesi geçtiğimiz hafta yüzde 4 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 3 zayıfladı. Japonya’da hisse senedi piyasası ve yen de 2006’dan bu yana olan sürenin yarısından fazlasında ters yönde hareket etti.

Julius Baer Group Ltd’den Christian Gattiker’a göre söz konusu paralellik gerçek ve kazançların artacağına işaret ediyor. Japonya ekonomisi farklı olması ile birlikte hem Japonya’nın hem de Avrupa’nın merkez bankaları büyümeyi canlandırmayı ve karları artırmayı hedefliyor. Gattiker’a göre Yunanistan’dan kaynaklanan tehditlerin zayıflaması ile Avrupa’daki yatırımcılar, şu sıralar bu duruma konsantre olabilirler.

Zürih’te bulunan Julius Baer araştırma müdürü Gattiker, “Avrupa’daki atmosfer ile Japonya’daki benzer sadece Avrupa’dakinde bir gecikme var. Japonya ekonomisi canlanma sinyalleri verdiği zaman ralli görülmüştü. Bunun görüleceği bir sonraki yer Avrupa” dedi.

Japonya ve vrupa’da ekonomik büyüme geçtiğimiz 6 yılın 5’inde ABD’nin gerisinde kaldı. Japonya hisseleri, ek teşvik beklentileri ile 2012’de yükselmeye başladı. İhracatçılar Topix endeksinde ilk ralli dalgasına öncülük etti ve yurtiçi hisse senetleri ardından geldi.

Avrupa’da hisse senetleri bu yıl yüzde 17 yükseldi ve AMB’nin ekonomiye 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) bir değer enjekte etmeyi planlaması ile birlikte 1998’den bu yana en büyük çeyrek dönemlik artışı kaydetmeye hazırlanıyorlar. AMB’nin parasal genişleme programı euroda yüzde 14’e yakın bir düşüşü tetikledi. Bölgenin ihracat önderleri olan otomobil üreticileri ralliye öncülük etti.