Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası (AMB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Yunanistan Merkez Bankası’na borç ödemelerinin yapılması için totalde 6.8 milyar euroluk (7.4 milyar dolar) ödeme talimatı verdiği bildirildi. Söz konusu bilgiyi Yunanistan Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili verdi. Yetkili isminin açıklanmamasını istedi.

Ödeme talimatı Yunanistan hükümeti tarafından Pazartesi günü verildi. Yunanistan geçtiğimiz hafta kreditörleri ile deneme niteliğinde bir anlaşmaya varmıştı. Yunan bankaları ekonomik çöküşün engellenmesi amacıyla üç hafta kapalı kalması sonrasında anlaşmaya varılmasının ardından yeniden açıldı. Ancak öte yandan Yunan finans piyasaları halen kapalı durumda.

Bankalardan çekilen mevduat miktarına sınır getiren uygulama ve transferler ile ilgili yasaklamalar sürüyor. Atinalılar, ödeme talimatları ve çek yatırmak gibi temel hizmetler için banka önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Yunanistan’ın yardım programı ile ilgili görüşmeleri yaklaşıyor ve öte yandan Almanya Şansölyesi Angela Merkel borç hafifletilmesi için Yunanistan’ın öncelikle yeni kurtarma anlaşmasının ilk raunt şartlarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Böylece Yunanlar ilk istikrarlaşma işaretlerini görmeye başladılar.

Merkel, Pazar günü bir Alman Televizyonu’na verdiği röportajda, “Müzakere edilen program ile ilgili ilk değerlendirme başarılı geçtiği zaman tam olarak bu soru tartışılacak, şimdi değil” dedi.