Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisinde büyüme hızının yavaşlaması, düşen emtia fiyatları, Hong Kong ve Singapur bankalarını vurmaya başladı. Çin'in devasa boyutlara ulaşan ticaretinin finansmanı son 10 yıldır bu iki finans merkezinin bankaları için hızla artan bir gelir kapısı oldu.

Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne girdiği 2001 yılından beri bölge bankalarının ticari kredilerden elde ettikleri kâr 10 kat arttı. Çin Merkez Bankası verilerine göre Hong Kong ve Singapur bankalarının sağladığı finansman geçen yılın Haziran ayında 145 milyar doları bularak zirve yaptı. Ancak son dönemdeki daralma, Oversea-Chinese Banking Corp. gibi Singapur bankalarını ve 19. yüzyılın ortalarında beri Asya ticaretinin finansmanında faaliyet gösteren Standard Chartered ve HSBC gibi bankaların kârlarının düşeceği anlamına geliyor.

Resmi verilere göre, Hong Kong ve Singapur bankalarından alınan ticari krediler nisan sonu itibariyle üç aydır düşerek 110.6 milyar dolara geriledikten sonra mayıs ayında 116 milyar dolara geldi. Çin'in ithalat ve ihracatının toplam değeri aralık ayındaki 405 milyar dolarlık zirveden haziranda 337 milyar dolara geriledi.

Son bir yılda yüzde 50 gerileyen petrol fiyatı ile yüzde 22 gerileyen bakır fiyatı, Çin'in hammadde ithalatının dolar cinsinden değerini de düşürdü.