Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak P5+1 ülkeleriyle vardığı anlaşma sonucu ambargoların kalkacak olması birçok ülkenin yanı sıra Asyalı imalatçıları da iştahlandırıyor. Asyalı otomobil ihracatçıları ve inşaat şirketleri iran pazarında büyük potansiyel görüyor.

Avrupa ülkelerinin üst düzey politikacıları son zamanlarda Tahran'ın yolunu tutuyor. Bu gelişmenin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği de bir diğer tartışma konusu. Ancak İran'ın küresel ticaret ve ekonomiyle bağının yeniden güçlenecek olmasından en çok Asyalı imalatçılar kazançlı çıkabilir. Asyalı otomobil üreticileri akla gelen ilk örnek.

Araştırma şirketi BMI'dan Anna-Marie Baisden'e göre İran, ambargolardan önce yılda 1 milyon araç ithal ediyordu. Baisden, ambargoların kalkması Asyalı otomobil üreticileri için harikulade bir fırsat sunduğuna dikkat çekiyor.

Diğer bir sektör ise inşaat. Kore Uluslararası Ticaret Birliği'nin tahminlerine göre, İran'ın 2013'te 88.7 milyar dolar büyüklüğünde olan inşaat pazarının 2016'da 154.4 milyar dolara ulaşacak.

Güney Kore, İran'a çelik ve petrokimya ürünlerinden makine ve elektronik cihazlara kadar birçok üründe satışlarını artırmaya hazırlanıyor.

İran'ın geçen yıl en büyük iki ticaret ortağı Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'ydi. Listede takip eden dört ülkenin üçü de Asya ülkeleri olan Hindistan, Güney Kore ve Japonya.