Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Neredeyse tüm göstergelere göre ABD tahvil piyasası finansal kriz öncesine göre daha güvenli. Ancak şimdi de bunun vergi mükelleflerine maliyeti netleşiyor: En az 13.8 milyar dolar.

Söz konusu rakam ABD Hazinesi’nin 2015’te sattığı en az 10 yıl vadeli tahviller için ödeyeceği ek faiz miktarına işaret ediyor. Barclays Plc’in hesaplamalarına göre dealerların yeni kurallara karşılık olarak piyasa yapmayı azaltmaya zorlanmalarının ardından yatırımcılar, tahvillerden kolayca çıkamama riskini kompanse etmek için ekstra 0.15 yüzde puanlık bir getiri talep ediyorlar.

Pek çok insan, bunun bankacılık sisteminde bir çöküşü önlemek için ödenen küçük bir bedel olduğunu söylerken, gelişmeler ani dalgalanmalara giderek daha eğilimli bir piyasa yarattı. 2.7 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvili piyasası, 2007’den bu yana yaklaşık 3 katına çıktı. Hükümet bankacılık sistemini kurtarmak ve ekonomiyi resesyondan çıkarmak için borçlanmaya gitti.

OppenheimerFunds baş yatırım yetkilisi Krishna Memani, “Daha az likiditenin olduğu ve yüksek volatilitenin görüldüğü bir piyasa vergi mükellefleri için bir problem olacak. Çünkü efektif olarak ABD Hazinesi finansmanı için daha yüksek bir maliyet ödeyecekler. Yüksek volatilite yatırımcılar için korkunç bir piyasa demek” dedi.