Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:45'te güncellendi)

Altın, teknik göstergelerden birinin fiyatlardaki son sert düşüşün çok aşırı olabileceğini işaret etmesinin ardından, yedi günde ilk kez değer kazandı. Diğer değerli metaller de yükseldi.

Altın Pazartesi günü yüzde 3.3 ile son iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bu hareket, metalin 14 günlük RSI göstergesini 17.3 seviyesine indirdi. 30 seviyesinin altı, grqfikler üzerinde çalışan bazı yatırımcılar için fiyatların yükselebileceğini işaret ediyor. Öte yandan, 17.3, altının ayı piyasasına girdiği Nisan 2013'ten bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Londra'da Mitsui & Co. araştırma müdürü David Jollie, "Altın fiyatlarındaki keskin düşüş tüm piyasada aşağı beklentinin konuşulmasını tetikledi," dedi ve "Bu son sert düşüş aşırı görünüyor, bu nedenle fiyatların bir miktar toparlandığını görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl, Fed'in faiz artırımına gideceği beklentilerine bağlı olarak doların yükselmesi ve bunun sonucu, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltmasının etkisi ile yüzde 6.5 düştü. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, eylül ayında faiz artırımı şansının yüzde 50'den yüksek olduğunu kaydetti. Yatırımcılar altın destekli fonlarda 2009'dan bu yana en düşük miktarda altın tutuyor.

Spot altın yüzde 1 yükselerek, Londra saati ile 10:56'da ons başına 1,107.75 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü 1,086.18 dolar ile Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü ve son dört ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi.

Ağutos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek ons başına 1,106.10 dolarda kaldı.

Fed Görünümü

Avustralya'nın piyasa değeri açısından üçüncü büyük altın üreticisi Evolution Mining Ltd.'nin icra başkanı Jake Klein, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta, ABD faizinin muhtemelen bu yıl artırılacağını tekrarlamasının altın için iyi bir hikaye olmadığını söyledi. Fed 2008'den bu yana borçlanma maliyetlerini sıfır seviyesi yakınında tutuyor.

Yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 15 Temmuz'dan bu yana altın destekli fonlar yoluyla 19.1 ton satış yaptı ve bu Aralık 2013'ten bu yana en büyük 3 günlük düşüşü işaret ediyor. Varlıklar 1,568.2 ton seviyesinde.

Singapur'da Phillip Futures Pte yatırım analisti Howie Lee, toparlanmanın geçici olduğunu işaret ederek, "Bugünkü bir yükseliş özünde teknik ve muhtenmelen 'ölü kedi sıçraması' niteliğinde," dedi ve "Kanama durmuş olabilir, ama bu yaranın kapandığı anlamına gelmiyor," şeklinde görüş bildirdi.

Spot gümüş, Pazartesi günü yüzde 2.3 kadar düşerek Aralık ayından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 1 değer kazanarak ons başına 14.8507 dolara çıktı. Platin Pazartesi günü 2009'dan bu yana en düşük seviyesini test ettikten sonra yüzde 1 değer kazanarak ons başona 987.67 dolara ulaştı. Palladyum yüzde 2.1 değer kazanarak ons başına 619.05 dolara çıktı. Metal dün 2012'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

(14:45'te güncellendi)