Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatında 2014 yılında gerçekleşen düşüşü önceden gören petrol gurusu Gary Ross, petrol fiyatının 5 yıl içinde tekrar 100 doları görebileceğini söyledi. 

Danışmanlık şirketi PIRA Energy Group'un kurucusu Ross, duraksayan arzın artan talebi karşılamada yetersiz kalacağını öngördü. Ross'a göre birçoklarının inandığının aksine petrol piyasalarında söylendiği kadar arz fazlası ve stoklama kapasitesi darlığı bulunmuyor.

Mevcut fiyatların sürdürülemez olduğunu kaydeden Ross, "fiyatların tekrar artacağını söylemek zor değil" dedi. Geçen yıl yaklaşık yüzde 50 düşen petrol fiyatları birçok analisti fiyatların uzun süre düşük kalacağına inandırdı. Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali Al Naimi'nin geçen Aralık ayında yaptığı "Petrol fiyatı bir daha 100 doları göremeyebilir" açıklaması da bu görüşü desteklemişti. Uluslararası Enerji Ajansı da petrol piyasalarında aşırı arz fazlası olduğunu belirtiyor.

Ross'a göre bu görüşler geçersiz. Sebebi ise 50 dolar civarında seyreden ham petrol fiyatı özellikle Kuzey Amerika dışındaki üreticilerin harcamalarını kısmasına yol açıyor. Bu durumun etkilerinin görülmesiyle petrol fiyatının artması da kaçınılmaz olacak.