Türk futbol kulüplerinin borç yükü artıyor
Van Persie, Türkiye'nin borç yüklü şampiyonlar liginde çıtayı yükseltti
Türkiye’nin borç yüklü futbol liginde Fenerbahçe, Robin van Persie'yi transfer etti. Kulüp Manchester United'ın forvetine yıllık 6.2 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Sporun en kazançlı turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi’ne giriş, Fenerbahçe’ye van Persie’Ye ödediğinin iki katı kar getirebilir. Ancak başarısız olunursa borçların artma riski bulunuyor. Fenerbahçe’nin borçları 4 yılda 1 milyondan 184 milyona çıkmıştı.
Fenerbahçe Türkiye’de ciddi risk alan tek takım değil. Stoxx Avrupa Futbolu Endeksi'ndeki en çok borç yüklü kulüplerin yarısı Türkiye’den. Bu durum, ülke kulüplerinin ödediği pay ile kulüplerin başarıları arasındaki kopukluğu gösteriyor. Türkiye’nin Avrupa kupasını kazana tek takımı Galatasaray ve şimdiye kadar Şampiyonlar Ligi gelecek sezonunun kazançlı grup sahnesine ulaşan tek Türk takımı. Galatasaray bu sene Arsenal’den Lukas Podolski’yi transfer etti.
Roubini Global Economics danışmanı Emre Deliveli, “Galatasaray satın alıyor çünkü Fenerbahçe alıyor. Fenerbahçe satın alıyor çünkü Galatasaray alıyor. Bu bir yıpratma savaşı” dedi.
Şampiyonlar Ligi umudu
Türkiye'den her sene Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkı sadece bir takıma veriliyor. Önümüzdeki yılki turnuvaya geçen sezonun şampiyonu Galatarasay doğrudan giderken, ikinci sıradaki Fenerbahçe'nin ön elemelerde karşılaşacağı iki takımı geçmesi gerekiyor.
Futbolun en kârlı turnuvası olan Şampiyonlar Ligi'ne katılım maddi açıdan da takımlar için büyük önem taşıyor. Şubat itibariyle Fenerbahçe'nin kasasındaki nakit miktarı 4,1 milyon dolardı. Şampiyonlar Ligi'nde yer almanın takımlar için getirisi ise en az 13 milyon dolar.
“Gelirler beklentilerden ibaret”
Temmuz ayı başında Milliyet'e verdiği bir röportajda konuşan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, bazı oyuncuların gitmesine izin vererek uzun vadeli borçlarını azaltmaya çalıştıklarını söylemişti.
Fakat kulüplerin bütçelerini düzeltmek için kullandıkları başka yöntemler de var. Beşiktaş Vodafone Türkiye'yle 2013 yılında 145 milyon dolarlık bir sponsorluk anlaşması yapmıştı. Fenerbahçe de stadyum isim haklarını 10 yıllığına kiralamak üzere Ülker'le yaklaşık 100 milyon dolarlık bir anlaşma üzerine görüşmeler yürütüyor.
Dünya Gazetesi yazarlarından, futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, Türk kulüplerin borçlarının “sürdürülemez” olduğunu söylüyor.
Transferlerin parasının gelecek performanslarla ödenmesi mantığının sıkıntılı olduğunu söyleyen Akşar, “Büyük transferlerin maliyetleri gerçek, ancak gelirler beklentiden fazlası değil” diye ekledi.