Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Petrol, ABD’de arz fazlası sürmesi doğrultusunda küresel arz fazlasının devam edeceği işaretleri ile yeniden düşüşe geçti.

Petrol vadelileri, Salı günü yükselmesinin ardından yüzde 1.6 kadar geriledi. Salı günü dolarda görülen düşüş dolar ile fiyatlanan emtianın görünümünü desteklemişti. Amerika Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta 2.3 milyon varil yükseldi. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan uzmanlar stokların 2.2 milyon varil gerileyeceği tahmininde bulunuyor.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, küresel arz fazlası sorununun süreceği sinyalleri ile duraksıyor. İran nükleer anlaşmanın ardından üretimi artırma arayışına girdi. ABD stoklarında düşüş görüleceği tahmin ediliyor ancak stoklar hala yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Arz fazlası hala gündemde. Fiyatlar dar bir aralıkta sıkıştı. Ancak stok verisi geldiğinde ne olacağını göreceğiz” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 82 sent kadar gerileyerek varil başına 50.04 dolar oldu ve Londra saati ile 11.40’ta 50.30 dolardan alıcı buldu. Ağustos vadeli kontratın vadesi Salı günü dolarken, kontrat 21 sent yükselerek 50.36 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 18 altında seyrediyor. Vadeli fiyatları bu yıl yüzde 5.6 geriledi.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 69 sent veya yüzde 1.2 kadar değer kaybederek varil başına 56.35 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 39 sent yükselerek 57.04 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 6.36 dolar seviyesinde.

(16:20'de güncellendi)