Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın ve dolar korelasyonlu. Dolar değerlenirse, altın aşağı yönelir. Ya da diğer türlü olabilir mi?

Altın, 1.800 dolardan yüzde 41 geriledi. Dolar, 2011’deki dip seviyesinden yüzde 33 güçlendi. Hepimiz bunu pek çok kez daha önce gördük. Altın 1980’lerin başında büyük bir yükseliş göstermişti. Bu ralli sırasında kıymetli metal, yaklaşık yüzde 700 değer kazandı. Dolar endeksi, kabaca aynı periyotta yüzde 22 geriledi. Dolar-altın/altın-dolar at arabasının nerede olduğunu analiz eden bir sektör bulunuyor. 2015 yazında at yerinde sayarken, arabanın bir tekerleği çıkmış durumda.

Altın daha sert bir patika izlerken, dolar endeksi (DXY) daha sert bir hareketlenme gösterebilir. Altın ve diğer emtia için herhangi bir soru işareti yok. 1990’ların sonunda dolar güçlü seyrediyordu. Benzer bir trend şimdi de görülebilir.

Bank Credit Analyst of Montreal’den Robert P. Ryan, “Altının güvenli liman iddiasını kaybettiğine inanıyoruz. Altın bunun yerine zor zamanlarda öncü bir nakit kaynağına dönüştü” dedi. Ryan, atı arabaya bağlayarak, benim at uzmanım bunun tamaıyla yanlış olduğunu söyledi. Ancak at sahibi olup olmadığınızı bilir” diye konuştu. Ryan, “Altın fiyatı Fed’in faiz artırımı beklentilerine ve geniş ticaret ağırlıklı dolara daha çok duyarlı. Arabaya dikkat edin, ata dikkat edin yoksa geniş kurşun ağırlıklı at nalı gözünüze gelebilir” dedi.