Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunanistan Arjantin’in yolundan mı gitmeli

Yunanistan Arjantin'in yolundan giderse...

  • Grexit tartışması gündemden düştü ama çıkmadı. Arjantin'den alınan dersler var

Giriş: 22 Temmuz 2015, Çarşamba 11:04
Güncelleme: 23 Temmuz 2015, Perşembe 09:22

Yunanistan, Euro çıkışından uzaklaştı ancak şüpheciler geniş ölçekli bir temerrüde geri sayıyorlar. Terse döndürülemez euro üyeliğinden çıkış tekrar tartışılıyor.

Tartışmaya göre Arjantin’den alınan dersler iki ay veya iki yıl içinde tekrar değerlendirilecek. Arjantin’in 2001’deki 100 milyar euroluk temerrüdü tarihin en büyüğü olarak kaydedilmişti. Pesoyu dolar sabitlemesinden aniden çekti ve yüzde 75’lik bir devalüasyonla sonuçlandı.

Bu durum ekonomiyi parçaladı. Reel gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 15 geriledi. Enflasyon yüzde 40’a ulaştı. Hane halkı finansmanı ezildi. Arjantin hükümetinin o zamandan şimdiye kadar hala uluslararası sermaye piyasalarına erişimi yok.

Ancak küresel ekonomik koşulları tesadüfi desteği ile birlikte Arjantin ekonomisi yakın zamanda toparlanabilir.

Yunanistan’daki resesyon 2008’den bu yana oldukça ciddi seviyelere geldi ve ülkenin o kadar borçları arttı ki bazı ekonomistler Yunanistan için en iyi seçeneğin para birliğinden çıkış olduğunu belirtiyorlar. Yeni drahmi yüzde 50 daha ucuz olarak toparlanmanın katalizörü olabilir mi?

Kaliforniya Üniversitesi ekonomi profesörü Barry Eichengreen, “Arjantin ile paralellikler görülüyor. Bozulmuş bir bankacılık sistemi, sürdürülemez bir borç ve bununla birlikte uluslararası rekabet edebilirliği artırma ve güçlendirme ihtiyacı var. Ancak Yunanistan için drahmiye dönüş ve devalüasyon, Arjantin’e göre daha az fayda sağlayabilir. Böyle düşünmek bazı nedenler var. Yunanistan dışa daha az açık ve daha az ihracat yapıyor” dedi.

Doların 1999-2001 arasında gösterdiği yüzde 30’luk yükseliş Arjantin’in ihracatını küresel piyasalarda rekabet edemez hale getirmişti. Yunanistan’ın rekabet problemleri bundan daha derin. Ücretlerde 2008’den bu yana görülen yüzde 40’lık gerileme bile işgücü maliyetlerini ihracata hızlı bir başlangıç sağlayacak kadar düşürmeye yetmedi.