Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tarihteki en iyi üçüncü çeyrek karını kaydeden Apple, çok beğenilen ürünleri piyasaya sunmaya devam edip edemeyeceği konusunda yeni sorularla karşı karşıya.

iPhone satışları Haziran'da sona eren üç aylık dönemde yğzde 35 artarak 47.5 milyona çıksa da, bu rakam analist beklentisi olan 48.8 milyonun altında gerçekleşti. Bunun yanında hali hazırdaki çeyrekteki gelir beklentileri analist tahminlerinin altında gerçekleşti. Tüm bunlar Apple hisselerinde Ocak 2013'ten bu yana görülen en sert finansal açıklaması sonrası satışını getirdi. O dönemde yeni CEO Tim Cook'un beklentileri karşılayıp karşılamayacağı noktasında tartışmalar yaşanıyordu.

Cook Apple Watch ile birlikte tamamiyle yeni bir ürün yelpazine ulaşmayı başarsa da, satışlar halen mütevazi düzeyde ve bu durum Apple'ın satış rakamları için iPhone'a güvenmeyi sürdürmesini gerekli kılıyor.

Apple Watch'un satışları Nisan'da piyasaya sunulmasının ardından 1.9 milyona ulaştı. Ancak Bloomberg'in derlediği verilere göre analistler 3 ila 5 milyon arasında bir rakam bekliyordu.

Piper Jaffray Analisti Gene Munster "Yatırımcılar önümüzdeki yıl kar rakamlarının ne kadar yukarı çıkabileceğini merak ediyor. Bundan sonra ne olacak?" diye konuştu.

Apple hisseleri yüzde 6'ya yakın düşerek Frankurt saati ile 08:49'da 123.31 dolara geldi.