Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hafta başından yaşanan saldırılar sonrası sert kayıp yaşayan Türk varlıkları, bugün yaşanan saldırılar ve şehit haberleri sonrası kayıplarını artırdı.

Dolar/TL 2,73'e kadar çıkarken, BIST 100 günü yüzde 3.55 kayıpla 9 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeden tamamladı.

Kilis sınırında IŞİD ile çatışma: 1 asker şehit

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı Elbeyli'deki hudut karakoluna Suriye tarafından ateş açıldığını belirtti.

IŞİD'in kontrolündeki bölgeden açılan ateşe anında karşılık verdiğini vurgulayan Tapsız, "İlk ateşle maalesef bir astsubayımız şehit oldu, 2 uzman çavuşumuz ise yaralandı. Ellerinden yaralanan askerlerimiz 112 Acil Servis ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine kaldırıldı. Sağlık durumları iyi" dedi.

Şehit astsubayın adının Yalçın Nane, yaralı askerlerin isimlerinin de Fatih Kurt ve Necef Çakmaktepe olduğu öğrenildi. Çatışmada bir IŞİD militanın da öldürüldüğü ifade edildi.

Kilis'te bir astsubayın şehit edilmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye'deki hedeflere operasyon başlattı. Çatışmanın devam ettiği bölgeye, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalattin Doğan da gitti.

Diyarbakır'da silahlı saldırı sonucu ise polis Tansu Aydın şehit oldu, 1 polis yaralandı.

Borsada sert düşüş 

BIST 100 yüzde 3.55 düşüşle günü 78.336 puandan tamamladı. Dolar/TL aynı dakikalarda yüzde 0.65 artışla 2,7301 olurken, Euro/TL % 1.36 yükselerek 2,9988 seviyesindeydi.

Sepet kur 2,8651'e çıkarken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9,95 oldu.

Merkez'den beklenen karar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

TCMB, böylece politika faizi olan gösterge repo faizini yüzde 7,50 seviyesinde sabit tutarken, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 7,25'te bırakmış oldu. Merkez Bankası zorunlu karşılık ve rezerv opsiyonu katsayısında da değişikliğe gitmedi.

Tüketici güven endeksi Temmuz'da 64.7'ye gerileyerek, son 5 yılın en düşük seviyelerinde kalmayı sürdürdü.

ABD verisi iyi geldi

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları Kasım 1973'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre başvurular 18 Temmuz'da sona eren haftada 26 bin düşüşle 255.000 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 278.000 düzeyindeydi.

Siyaset gündemi

Koalisyon için öne çıkan tek ihtimal olan AK Parti-CHP heyetlerinin hafta sonunda veya önümüzdeki hafta başında ilkeleri konuşmak için bir araya geleceği belirtiliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Şafak'a verdiği röportajda koalisyon için ılımlı mesajlar verse de erken seçim ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Başbakan Davutoğlu'nu güvenilir bulduğunu ve Davutoğlu ile koalisyon kurulabileceğini" düşündüğünü ancak  " Ben erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum. Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var ama gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var" ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal da AK Parti'nin hükümet kurmak istemediğini belirterek, "Koalisyon görüşmeleri tiyatrodan ibaret. Kasımda seçim var" dedi.

CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) olağanüstü toplantıya çağıracak. Mecliste basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclisi olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıkladı. Gerekçe olarak ise Şanlıurfa'nın Suruç'taki bombalı saldırı ile 1 asker ve 2 polisin şehit olması gösterildi.

Piyasalar oldukça kötü bir hafta geçiriyor

Türk varlıkları koalisyon iyimserliği sayesinde geçtiğimiz haftalarda kaydedilen artışı son üç günde geri verdi. Dolar/TL yeniden 2,72 seviyesine kadar çıkarken, Borsa İstanbul 100 endeksi 79 bin seviyesine geriledi.

Tacirler Yatırım Araştırma Yönetmeni Ekin Akbaş, BloombergHT.com'a yaptığı değerlendirmede, ülke olarak ilerlemeye fon girişi sağlamaya, istikrar yaratma ve dışarıdan para çekme konularında başarısız olduğumuzu söyledi. Türk varlıklarındaki kayıpların "erken seçim" söylentileri ile başladığını hatırlatan Akbaş şöyle konuştu:

"Hükümet cephesinden gelen erken seçim söylemleri biraz piyasanın yüzünü ekşitmesine neden oldu. Kurdaki yükselişin risk primi cephesinde de etkisini çok net bir şekilde gözlemledik. CDS’lerde de bu hareket çok net görüldü. 215’lerin üzerinde çıktık CDS cephesinde ki 227’lerden 207’ye doğru güzel bir geri çekilme yakalamıştık 207’ erken sçim ihtimalinin geri plana itilmesi ve koalisyon umutlarını yeşermesi ile. Bunun yanı sıra, Pazartesi günü Suruç’ta düzenlenen terör saldırısı ve dün 2 polisimizin şehit edilmesi risk algısını artırmış durumda."

Tüm bu yaşananların hükümetin acilen kurulması gerektiğini bize tekrar hatırlattığını söyleyen Akbaş, makroekonomik taraftaki sorunlardan önce istikrar sağlanması gerektiğine işaret etti.

(17:46'da güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com