Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İran ve Almanya arasında bankacılık işbirliği

İran ve Almanya arasında bankacılık işbirliği

İran ve Almanya yetkilileri "Ortak Bankacılık Komitesi" kurmaya karar hazırlanıyor

Giriş: 23 Temmuz 2015, Perşembe 15:34
Güncelleme: 23 Temmuz 2015, Perşembe 15:36

İran'ın 5+1 ülkeleri ile yürüttüğü nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasından sonra Tahran ve Berlin hükümetlerinin Ortak Bankacılık Komitesi kurma kararı aldığı belirtildi.

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı'na göre, İran Merkez Bankası Başkanı Veliyullah Seyf, İran ve Alman yetkililerin ilk Ortak Bankacılık Komitesi toplantısı için Eylül ayında bir araya geleceklerini söyledi.

Seyf, ortak komitenin iki ülkenin bankacılık konusunda iş birliğinde oluşacak herhangi bir sorunu çözmek için kurulacağını belirterek, "İran bankalarının Alman pazarına yeniden giriş yapması bazı sorunlara yol açabilir. Ortak komite bu sorunları hızlı bir şekilde çözecek" dedi.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasındaki nükleer müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmıştı. BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oybirliği ile kabul etmişti.

Anlaşmanın ardından da Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel anlaşmadan sonra İran'ı ziyaret eden ilk Batılı devlet adamı olarak beraberindeki heyetle pazar günü Tahran'a giderek, İran-Almanya Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmıştı.

Yaptırımlar öncesinde İran'ın Sepah, Melli ve Saderat bankaları Almanya'nın Deutsche Bank ve Commerzbank ile iş birliği yapıyordu.

İran'ın nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımlar 2012'de ağırlaştırılmış ve İran bankaları, uluslararası bankacılık işlemlerine aracılık eden Belçika merkezli kuruluş olan "Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Toplumu" (SWIFT) dışında bırakılmıştı.

SWIFT'in, İran bankalarına yaptırım uygulaması da Tahran yönetiminin Batı'nın ambargosu nedeniyle Asya ülkelerine yönlendirdiği petrol ihracatını daha da zorlaştırmıştı.

Öte yandan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi de dün Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, yaptırımların kaldırılmasından sonra İran'ın yurt dışında dondurulmuş mal varlıklarının her ay 700 milyon dolar olmak üzere serbest bırakılacağını açıklamıştı. Söz konusu meblağın yaklaşık 150 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

AA