Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin’in imalat sanayi göstergesi beklenmedik bir düşüş göstererek 15 ayın en düşük seviyesine geriledi ve ekonominin politika desteğine ihtiyacı olduğuna işaret etti. Çin ekonomisi son dönemde istikrarlaşma sinyalleri veriyordu. Verinin ardından bölgesel hisseler geriledi.

Caixin Media ve Markit Economics’in hazırladığı Öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi Temmuz ayında 48.2’ye geriledi. Bir önceki ay 49.4 seviyesindeydi. Gösterge, Bloomberg anketine katılan 16 ekonomistinin tümünün beklentilerinin altında kaldı. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 49.7 seviyesindeydi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Açıklanan imalat sanayi verisi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin görünümünü zayıflattı. Yetkililer üzerindeki büyüme hedefini yakalama ve daha çok çabalama baskısı arttı. Başbakan Li Keqiang’ın 2015 yılı için ekonomik büyüme hedefi yaklaşık yüzde 7. Gayrimenkul piyasasındaki gerileme ve hisse senedi piyasasında yaşanan son düşüşler, politika yapıcıların son aylarda teşvik girişimlerini artırmalarına rağmen risklerin sürdüğünü gösteriyor.

Pekin’deki Everbright Securities Co. baş ekonomisti Xu Gao, “Sanayi sektörü henüz bir istikrarlaşma işareti göstermedi. Son çeyrek dönemde büyümedeki istikrarlaşmanın büyük bir bölümü hizmet sektörü kaynaklıydı. Hükümet politika desteğini artırmalı. Altyapı yatırımları ve borç takas programını hızlandırmalı” dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi verinin ardından yüzde 0.7 geriledi ve 13 Temmuz’dan bu yana en düşük kapanışa hazırlanıyor.