Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Terör olayları ve sınır ötesinde IŞİD hedeflerine yapılan operasyonlar, erken seçim iddiaları ile Türk varlıklarında yaşanan olumsuz fiyatlamayı derinleştiriyor. Türk lirası Mart ayından bu yana en kötü haftasını yaşarken, Borsa da dün seçimden bu yana en sert kaybını kaydetti.

-IŞİD'e hava operasyonu

Kilis sınırında IŞİD'in açtığını ateş sonucu astsubay Yalçın Nane'nin şehit olmasının ardından IŞİD'in Suriye'deki üslerine hava saldırısı düzenlendi.

Terör olayları ve erken seçim spekülasyonları ile Dolar karşısında güç bulamayan TL, bombalamanın başlaması ile birlikte yükselişe geçti. Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrası gevşeyen kur, tekrar yükselişe geçerek TSİ 14:27'de 2,7506 seviyesindeydi. TL, dolar karşından bu hafta yüzde 3'ün üstünde değer kaybetti.

Euro/TL ise 3,0106'dan işlem görüyor. Gösterge tahvil faizi de yeniden yüzde 10,05 seviyesine çıktı.

Volatilite sürecek

BloombergHT.com'a konuşan Capital Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, Türk Lirası'nın ülkenin Suriye'deki krize dahil olmasının ve yeni saldırı tehdidinin etkisiyle zayıfladığını belirtti. Bu durumların TL'nin görünümünü oldukça belirsiz hale getirdiğini kaydeden Jackson "TL'nin önümüzdeki haftalarda da volatil olmayı sürdürmesini bekliyorum. Ekonomik temellere baktığımızda da, TL için aşağı yönlü risklerin varlığı söz konusu" diye konuştu.

Borsada sert düşüş 

Dün yüzde 3.55 düşüşle günü 78.336 puandan tamamlayan BIST 100, yeni güne de yüzde 0.24 kayıpla başladı. Endeks daha sonra düşük seviyelerden gelen tepki alımlarının etkisiyle yükselerek 78.483 puana kadar geldi. BIST 100 bu hafta TL cinsinden yüzde 5 kayıp yaşarken, dolar cinsinden kaybı yüzde 7.7 düzeyindeydi.

Merkez'den ilk müdahale

Merkez Bankası, bu hafta terör olayları nedeniyle döviz kurlarında yaşanan hareketlilik sonrası ilk kez müdahalede bulundu. TCMB dolar için bir haftalık döviz depo faizini yüzde 3.5'ten yüzde 3'e düşürdü. Merkez Bankası'nın bir başka müdahalesi de Cuma günleri düzenlenen haftalık repo ihalesinde miktarı azaltmak oldu. TCMB önceki haftalarda 24 milyarlık ihale düzenlerken, bu hafta miktarı 21 milyara indirdi ve likiditeyi kıstı. Dolar/TL bu kararların ardından 2,72'ye kadar gevşese de, bu düşüş kısa sürdü.

Uluslararası kuruluşlardan TL tahmini

Merrill Lynch, dün tarihli raporlarında, Türk Lirası'ndaki taktik uzun pozisyonlarını kapattıklarını duyurdu. Meriil Lynch, pozisyonların güvenlik ve jeopolitiğe ilişkin haberlerden dolayı kapatıldığını belirtti. Öte yandan Societe Generale'den Phoenix Kalen, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, artan gerilim ile birlikte TL'nin dolar karşısında Eylül itibariyle rekor 2.92 seviyesine zayıflayabileceği tahmininde bulundu. Kalen, "Artan şiddet, koalisyon hükümetinin kurulmasına ilişkin görüşmelerin henüz başarı ile sonuçlanmaması ile birlikte seçim ihtimalinin arttığı Türkiye'de sorunları artırdıyor. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının yanında, hızlanan çekirdek enflasyon Merkez Bankası'jın gevşeme çevrimini sona getirdi ve tüketici güveni iki ayın en düşük seviyesine indi. Savaş tehdidi Türk varlıklarının cazibesini daha da azaltacak" dedi.

ABD basını Türkiye'nin İncirlik Hava Üssü'nün ABD savaş uçaklarına açıldığını iddia etti

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal  ile New York Times, bir aylık görüşme sonrasında Türkiye'nin, İncirlik'i ABD savaş uçaklarına açttığını öne sürdü. WSJ, bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın Perşembe yaptığı telefon görüşmesinden sonra İncirlik Hava Üssü'nün ışid'e karşı havadan yapılacak saldırılarda kullanılmasına izin verildiğini belirtti.

NYT ise Obama yönetiminden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İncirlik Hava Üssü'nün IŞİD'e karşı yapılacak hava saldırısında kullanılacağını yazdı. İsmi verilmeyen yetkilinin, hava üssünün savaş uçaklarına açılmasını 'oyun değiştirici' olarak niteledi. Hava üssü ile ilgili kararın Obama ile Erdoğan arasında geçen telefon görüşmesinden sonra gerçekleştiğine dikkat çekildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD ile türkiye'nin ışid'le mücadele işbirliğini derinleştirmeye karar verdiklerini söyledi. Kirby, "operasyonel güvenlik nedeniyle şu an için paylaşacak başak bir detay" dedi.

ABD verisi iyi geldi

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları Kasım 1973'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre başvurular 18 Temmuz'da sona eren haftada 26 bin düşüşle 255.000 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 278.000 düzeyindeydi.

Merkez'den beklenen karar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

TCMB, böylece politika faizi olan gösterge repo faizini yüzde 7,50 seviyesinde sabit tutarken, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 7,25'te bırakmış oldu. Merkez Bankası zorunlu karşılık ve rezerv opsiyonu katsayısında da değişikliğe gitmedi.

Tüketici güven endeksi Temmuz'da 64.7'ye gerileyerek, son 5 yılın en düşük seviyelerinde kalmayı sürdürdü.

-Hükümet kurma süreci

CHP'den, koalisyon çalışmalarıyla ilgili AK Parti ile son görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde daha önce açıklanan heyetlerin katılımıyla ilk görüşmenin bugün gerçekleştirileceği bildirildi.

CHP İletişim Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin, bugün saat 14.00'de, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapılacağı belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Şafak'a verdiği röportajda koalisyon için ılımlı mesajlar verse de erken seçim ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etmişti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Başbakan Davutoğlu'nu güvenilir bulduğunu ve Davutoğlu ile koalisyon kurulabileceğini" düşündüğünü ancak  " Ben erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum. Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var ama gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var" ifadelerini kullandı.

Öte yandan CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal da AK Parti'nin hükümet kurmak istemediğini belirterek, "Koalisyon görüşmeleri tiyatrodan ibaret. Kasımda seçim var" dedi.

CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) olağanüstü toplantıya çağıracak. Mecliste basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclisi olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıkladı. Gerekçe olarak ise Şanlıurfa'nın Suruç'taki bombalı saldırı ile 1 asker ve 2 polisin şehit olması gösterildi.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com