Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Çin’in imalat sanayi göstergesinin beklenmedik bir şekilde düşerek emtiadaki gerilemeyi derinleştirme tehlikesi teşkil etmesi ile bu ay üst üste 3. haftalık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Bakır 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. Altın 2010’dan bu yana en zayıf seviyeyi gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong saati ile 12.46’da yüzde 0.7 geriledi. Küresel hisse senetleri emtia piyasalarındaki düşüşü takip ediyor. Arz fazlası sorunu ile ilgili endişeler altından sanayi metallerine ve petrolle fiyatlarda kayıp getirdi. ABD hisseleri 3M Co. ve Caterpillar Inc. bilançolarının hayal kırıklığı yaratması ile düşüşü 3. güne taşıdı.

Çin’in imalat sanayi göstergesi beklenmedik bir düşüş göstererek 15 ayın en düşük seviyesine geriledi ve ekonominin politika desteğine ihtiyacı olduğuna işaret etti. Caixin Media ve Markit Economics’in hazırladığı Öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi Temmuz ayında 48.2’ye geriledi. Bir önceki ay 49.4 seviyesindeydi. Gösterge, Bloomberg anketine katılan 16 ekonomistinin tümünün beklentilerinin altında kaldı. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 49.7 seviyesindeydi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Sydney’deki White Funds Management Pty yöneticisi Angus Gluskie, “Fed faizleri artırmaya hazırlanması ile doların yükselişe devam edeceği ihtimali bulunuyor. Emtiada zayıflık sürebilir” dedi.

Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0.7, Avustralya’d S&P/ASX Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Yani Zelanda’da NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 düştü.