Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Petrol vadelileri, Perşembe günü bu yılın en yüksek seviyesinin yaklaşık yüzde 20 altında kapanış yapmasının ardından New York’ta yüzde 0.9 kadar geriledi.

Petrol vadelileri bu yılın en yüksek seviyesine Haziran ayında ulaşmıştı. Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre ABD’de petrol stokları 17 Temmuz’da sona eren haftada beklenmedik şekilde yükseldi. Stoklar 5 aylık ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Fiyat dalgalanmalarının göstergesi Perşembe günü 10 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma küresel arz fazlası sorunun süreceği işaretleri ile duraksadı. Fiyatlar ham maddelerdeki satış dalgası ile geriledi. Emtia fiyatları, Çin’de ekonomik büyümenin duraksayacağı endişesi ile 13 yılın en düşük seviyesine indi. Çin dünyanın en büyük enerji ve metal tüketicisi olma özelliğini taşıyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Arz fazlası sorunu devam ediyor. Yükseliş için stoklarda düşüş olduğunu görmemiz gerek” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 48.67 dolar olduktan sonra Londra saati ile 12.16’da 74 sent geriledi ve varil başına 48.45 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 74 sent düşüş ile 48.45 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 30 altında seyrediyor. Fiyatlar üst üste 4. haftalık düşüş ile Mart ayından bu yana en uzun süreli kayba hazırlanıyor.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 22 sent kadar düşerek varil başına 55.09 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 86 sent gerileyerek 55.27 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 6.47 dolar seviyesinde.

(15:40'ta güncellendi)