KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Spekülatörler petroldeki rallinin süreceği iddialarını, vadelilerin ayı piyasasına düşmesi öncesinde 3 yılın en hızlı temposunda azalttılar.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) net-uzun pozisyonlar, 21 Temmuz’da sona eren 7 günlük sürede yüzde 28 daraldı. Petrolde yükseliş görüleceği beklentisiyle açılan uzun pozisyonlar 2 yılın en düşük seviyesine gerilerken, düşüş beklentisiyle açılan kısa pozisyonlar yüzde 25 arttı.

New York’ta işlem gören petrol Haziran ayındaki zirve seviyesinden yüzde 20’den fazla geriledi ve ayı piyasasına düşmenin eşiğine geldi. ABD’de üretim 40 yılın en yüksek seviyesine yakın bir seyir izlerken, OPEC’in en büyük üyeleri rekor düzeyde üretim gerçekleştiriyor. Petrol üretiminin hızlanması küresel arz fazlası sorununun sürmesine yol açıyor. Petroldeki düşüş, kısmen emtia fiyatlarının 13 yılın en düşük seviyesine inmesi, Çin’deki ekonomik yavaşlama ve güçlü talebin talebi zayıflatacağı endişesinden kaynaklandı.

New York’taki CIBC World Markets Inc. emtia stratejistlerinden Katherine Spector, “Arz, piyasayı dengelemeden uzak. Küresel dengenin yılın ikinci yarısında ve 2016’da iyileşme göstermesini bekliyoruz. Ancak bu henüz olmadı” dedi.

WTI petrol, 21 Temmuz’da sona eren 7 günde 2.68 dolar veya yüzde 5.1 düşüş ile varil başına 50.36 dolara indi. Fiyatlar, 24 Temmuz’da 48.14 dolar ile 31 Mart’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü ve ayı piyasasına girdi.

Advertisement