Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi piyasalarda siyasi kanattan arka arkaya gelen koalisyon ve erken seçim haberleri takip ediliyor. Dolar/TL 7 Haziran'ın hemen ardından gördüğü 2,78 seviyelerinde bir seyir izlerken, Borsa 79 bin puanı aştı

Dış ticaret açığı Haziran ayında 6,21 milyar dolar ile beklentinin altında gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 6,30 milyar dolar olmuştu. Açık Mayıs'ta 6,75 dolara çıkmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün yıl sonu enflasyon hedefini yükselttiği toplantıda, para politikasında sadeleşmeye gideceğini açıkladı. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bu açıklamalarının ardından dolar/TL'de düşüş görülse de, şehit haberleri ve Fed'in faiz görünümünün yarattığı endişeler Türk varlıklarına yeniden satış getirmişti.

TCMB'nin adımları

TCMB 2015 yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti. TCMB TÜFE tahminini yüzde 6.8'den yüzde 6.9'a çıkardı. Gıda enflasyonu beklentisi ise yüzde 9'dan yüzde 8'e revize edildi. TCMB Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılı 3. enflasyon raporunu açıkladı. Başçı para politikasını ilişkin önemli de açıklamalarda bulundu.

Başçı "faiz koridorunun daraltılması gerekilebilir. Faiz politikasını kademeli bir şekilde sadeleştireceğiz. Bunu Ağustos'ta yapacağız, teknik bir ayarlama olacak" diye konuştu. Sözlü yönlendirmeyi gözden geçirmelerinin söz konusu olabileceğini ifade eden Başçı, Fed'in çok önemli iletişim adımları attığını söyledi.

Siyaset gündemi

Siyaset arenası bir yandan terör saldırıları ve terörle mücadele oparasyonlarıyla çalkalanırken, öte yandan da hükümet kurma görüşmeleri sürüyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl 6-8 Ekim'de yaşanan protestolarla ilgili HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma başlattı.

Koalisyon mu erken seçim mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamalarda, koalisyon hükümetinden fayda beklenilmemesi gerektiğini ve azınlık hükümetiyle seçime gidilebileceğini söyledi.  

AK Parti ile CHP arasındaki görüşmeler de devam ediyor. Heyetlerin dün 7 saat 40 dakika süren görüşme sonunda bazı maddelerde uzlaşmaya vardığı belirtiliyor. Ancak görüşmelere damga vuran asıl konu, AK Parti ile MHP arasındaki yakınlaşma iddiaları oldu. Başbakan Davutoğlu dün yaptığı açıklamada “MHP ile temasımız sürüyor” ifadelerini kullandı. MHP lideri Bahçeli ise, açılım konusunun tamamen bitmesi ve diğer şartlarının yerine getirildiği taktirde, "Elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyarız" diye konuştu.

Borsa yükseliyor

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, TSİ 15:05'te yüzde 1.4 yükselerek, 79.357 puandaydı.

Dolar/TL aynı dakikalarda yatay seyirle 2,7799 olurken, Euro/TL 3,0507 seviyesine geldi. Sepet kur 2,9229 puandaydı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 9,98 oldu.

(15:05'te güncellendi)