Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD'de istihdam beklentinin altında

ABD'de istihdam beklentinin altında

ABD'de istihdam Temmuz'da beklentinin altında gerçekleşti

Giriş: 07 Ağustos 2015, Cuma 15:30
Güncelleme: 10 Ağustos 2015, Pazartesi 11:11

ABD'de işverenler Temmuz ayında istihdamı 215,000 artırdı be işsizlik oranı aynı dönemde son yedi yılın en düşük seviyesi olan yüzde 5.3'te kaldı. Bu durum, ABD işgücü piyasasında, Fed'i gelecek ay faiz artırımına gitme yolunda tutacak ilave iyileşme işaretleri olduğunu gösteriyor.

Haziran ayı tarım dışı istihdam verisi ise 223,000 artıştan 231,000 artışa revize edildi. Veriler çalışılan saat sayısında da yukarı yönde bir hareket olduğunu gösterirken, ortalama saatlik kazançlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 artarak tahmin edilenden daha yavaş yükseldi ve ücret artışında ivemin düşük kaldığını işaret etti.

İstihdam artışında bu yıl görülen sürekli artış, firmaların, küresel büyüme görünümünün sıkıntılı olduğu bir ortamda, talep beklentilerinin iyi olduğunu gösteriyor. Ancak daha büyük çaplı ücret artışlarına yol daha iyi iş güvenliği, tüketicileri daha özgürce harcama yapmaya itebilir ve ekonomiye daha fazla ivme sağlayabilir.

New York'ta Credit Suisse Securities USA LLC ekonomisti Dana Saporta, "Fed sıkılaştırmaya yakın. Çok büyük çaplı bir iyileşmeye gerek görmüyor. Sadece küçük bir iyileşme yeter," deid ve "İstihdam piyasasında sıkıntının azalmaya devam ettiğini gösteren veri, politika yapıcıların faiz artırımına gitmeleri için yeterli" şeklinde görüş bildirdi.

Perakende sektörü, Temmuz ayındaki istihdam artışına öncülük etti. Bunun ardından sağlık bakım ve tatil dinlence sektörü geldi. İmalat sektörü istihdamı, dayanıksz tüketim malları üreticilerindeki artışlara dayanarak, son altı ayın en güçlü yükselişini gösterdi.

Ekonomistlerin Tahminleri

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Temmuz ayında 225,000 artması bekleniyordu. Ankete katılan 96 ekonomistin tahminleri 140,000 artış ile 310,000 artış arasında geldi. Önceki iki ayın verilerin revizyonları ise 14,000'lik istihdam artışı getirdi.

Son üç ayın ortalama istihdam artışı 235,000 oldu ve bu Aralık-Şubat döneminden bu yana en güçlü artışı işaret ediyor.

Ücretlerdeki artışlar ise ekonomik toparlanmanın başladığı 209 yılı ortasından bu yana dar bir bantta kaldı. Ortalama saatlik ücretler Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 0.2 artarak 24.99 dolara çıktı.

Ortalama haftalık çalışma saatleri ise 6 dakika artışla 34.6 saate çıktı.

Katılım Oranı

Çalışma yaşına gelmiş çalışan ya da iş arayanların toplam işgücüne oranını gösteren katılım oranı yüzde 62.6'da kaldı. İmalat sanayi istihdamı 15,000 arttı ve bu Ocak ayından bu yana en yüksek rakamı işaret ediyor. Artış, gıda, plastik ve kağıdı içeren dayanıksız tüketim malları sektöründeki artıştan kaynaklandı.

Perakendeciler Temmuz'da istihdamı yaklaşık 36,000 artırdı ve sağlık bakım ve dinlence sektörlerinin her birinde istihdam aynı dönemde 30,000 civarında yükseldi.

Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşları bugünkü verileri, 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tuttukları gösterge faizi artırma kararı almada yardımcı olması için kullanacak. ABD merkez bankası geçen hafta yaptığı açıklamada, faiz artırımının makul olabilmesi için işgücü piyasasında biraz daha iyileşmeye ihtiyaç duyulduğunu ve buna ek olarak, enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2'ye doğru yükseldiğine makul bir güven duymaları gerektiğini kaydetti

Fed

Bloomberg'in geçen ay düzenlediği anketer katılan ekonomistlerin çoğunluğı Fed'in Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımına gideceğini düşünüyor.

Cuma gününe kadar açıklanan ekonomik veriler, neden şirketlerin istihdamı artırmaya devam ettiklerini açıklamalarına yardımcı oluyor. Ekonominin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan hizmet sektörü, ISM'in Çarşamba günü açıkladığı veriye göre, son 10 yılın en hızlı genişlemesini gösterdi. Bu geniş tabanlı artış, siparişlerdeki güçlenmeden kaynaklşadı ve bu da şirketlerin istihdamı artırmalarına neden oldu.

Aynı zamanda, işsizlik başvuruları da, işten ayrılanların yerlerine yenilerini koymanın daha zor hale gelmesi ile birlikte, son 40 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor. Ancak ücret verileri daha karışık geliyor. Maaş ve ücretler, Çalışma Bakanlığı'nın iki hafta önce açıkladığı verilere göre, yılın ikinci yarısında rekor düşük hızda arttı. İlk çeyrekteki yüzde 0.7'lik artışın ardından ikinci çeyrekte görülen yüzde 0.2'lik artış, 1982'ye kadar geri giden verilerin gösterdiği üzere, en düşük hızda artışı işaret ediyor.

Yellen, ücretlerin teek başına politikayı belirlemediğini söyledi, ancak oynak veriler, Fed'in Eylül ayındaki toplantısı yaklaşırken, bu toplantı öncesi açıklanacak verileri daha önemli hale getirdi.