Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de son yirmi yılın en büyük devalüasyonu, analistlere göre, sermaye çıkışlarının artması durumunda, muhtemelen likiditenin sıkışmasına yol açacak ve bu durum, zorunlu karşılık oranının düşürülmesi gibi araçların kullanılmasına neden olacak.

Yuan dolar karşısında, Çin merkez Bankası'nın (PBOC) yuan referans kurunda rekor düşüşe gitmesinin ardından, yüzde 1.82 düşerek 6.3228'e indi ve Bloomberg'in 2007'ye kadar giden verileri dikkate alındığında en hızlı kaybını yaşadı.

Beijing'de BNP Paribas ekonomisti Jacqueline Rong, "Küresel talep bu yıl zayıflıyor ve Çin için ihracatı yalnızca yuanı zayıflatarak artırması zor olacak" dedi.

Rong, yuanda yüzde 3 ila 5'lik düşüşün, Fed'in faiz artırımına gitmesinden önce halen mümkün olduğunu ve zayıf para biriminin daha fazla sermaye çıkışına neden olableceğini, bunun da likiditeyi sıkıştıracağını ve PBOC'un 7 günlük repo faizi yüzde 3 civarındayken, zorunlu karşılık oranlarını düşürebileceğini sözlerine ekledi.

Hong Kong'da HSBC küresel gelişen piyasalar faiz araştırma müdürü Andre de Silva, "Kur reformu merkezi hükümetin halen gevşeme tedbirleri üzerinde odaklandığını ve büyümeyi güçlendirecek yollar aradığını işaret ediyor" dedi.

De Silva, paranın değer kaybetmesinin ardndan daha fazla sermaye çıkışı olasılığının daha büyük çaplı bir zorunlu karşılık oranı indirimini gerektireceğini de kaydetti.

Hong Kong'da Societe Generale faiz strateji müdürü Frances Cheung, "Yuanın aşağı durumu sürerse, beklenti Dövize müdahale ve bunun sonucu yuan likiditesinin daralması" dedi.

Daha fazla döviz müdahalesi olması durumunda kısa vadeli yuan faizlerinde daha fazla volatilite olabileceğine dikkat çeken Cheung, "PBOC, daralan likiditeyi rahatlatmak için açık piyasa işlemleri ve zorunlu karşılık faizi indirimi gibi araçları kullanabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Barclays stratejistleri Mitul Kotecha ve Dennis Tan, "Yuan devalüasyonu kurun belirlenmesinde önemli bir değişikliği yansıtıyor" dedi.

Bu adımın kur fiksingi ile piyasa arasında paralelliği sağlamaya yönelik önemli bir çaba olduğuna dikkat çeken Barclays analisleri, "Yuan ve Asya paraları daha da zayıflayabilir. dolar/yuan'da 2015 sonu tahminimiz olan 6.35 ve Ocak 2016 tahmini olan 6.40'ı koruyoruz" yorumunda bulundu.