Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de işgücü verimliliği yılın ikinci çeyreğinde, önceki altı ayda düşüş gösterdikten sonra, hız kazanmakta zorluk çekiyor. Bu durum, mevcut ABD genişlemesini tanımlayan azalan verimliliğin etkisini sürdürdüğünü gösteriyor.

Saat başına çalışan üretimini gösteren endeks, Nisan-Haziran döneminde, yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1.3 arttı. Bu veri, ilk çeyrekte yüzde 1.1 ve geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2.2 gerilemişti. Bloomberg'in anketine katılan 56 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 1.6 artması bekleniyordu. Verimlilik Haziran itibariyle 12 aylık dönemde yüzde 0.3 arttı.

New York'ta BNP Paribas ABD ekonomisti Laura Rosner, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Sıfır seviyesi yakınında verimlilik artışına sıkışmış durumdayız," dedi.

Verimlilikteki yavaşlamanın nedenleri olarak, resesyon dönemi boyunca yeni ekipmanlara yapılan harcamalardaki düşüş ve bilgisayar ve yazılıma yapılan yatırımlardaki azalan getiriler gösteriliyor. Verimliliğin düşük kalması, enflasyonu artırmaksızın ekonominin büyüyebilme gücünü olumsuz etkiliyor ve bu durum, Fed politika yapıcılarının faiz artırımının zamanlamasna ilişkin değerlendirmeleri için diğer bir değişkeni oluşturuyor.

Rosner, "Bu durum neden faizim yalnızca çok kadameli bir şekilde yükseltilebileceğini açıklıyor" dedi.

Ekonomistlerin verimlilik verisi iiçin tahminleri yüzde 0.5 büyüme ile yüzde 2.5 büyüme arasında geldi. Önceki çeyrek için ilk açıklanan veri yüzde 3.1 düşüşü işaret etmişti.