Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Çin'in yaunda devaüasyona gitmesinin tüm küresel piyasalarda dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin daha derin bir yavaşlamaya gitmekte olduğu endişelerinin yayılmasına neden olmasının etkisi ile, Mayıs ayından bu yana en hızlı kaybını yaşamasının ardından, dün de değer kaybetti.

Aralarında otomobil ve lüks eşya şirketlerinin de olduğu Çin'e yoğun ihracatı olan şirketler değer kaybetti. General Motors Co. ve Tiffany & Co. yüzde 2.1'den fazla değer kaybı yaşarken, Apple Inc. yüzde 5.2 düştü. Freeport-McMoRan Inc.'den Dow Chemical Co.'ya, emtia üreticileri, Çin'in büyümesine yönelik endişelerin etkisi ile en az yüzde 2.9 düştü. Google Inc., holding şirketini Alphabet Inc. adı altında yeniden organize edeceğini duyurmasının ardından yüzde 4.1 değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 1 düşüşle 2,084.07 puandan kapandı ve 200 günlük ortalamasının üzerinde tutundu. Dow Jones Endeksi 212.33 puan ya da yüzde 1.2 düşüşle günü 17,402.84 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.3 geriledi. ABD Borsalarında yaklaşık 7.1 milyar hisse senedi el değiştirdi ve bu üç ayın ortalamasının yüzde 9 üzerinde.

New York'ta JMP Securities hisse senedi direktörü Tom Wright, "Dünkü işlemlerde yönlendirici güçler, makro ağırlıklı olmaya devam etti ve bunlardan en önemlisi Çin'di," dedi ve "Yunanistan ve Porto Riko konusunu aklımıza takarak çok fazla zaman harcadık. Ancak Çin çok daha büyük bir ekonomi ve küresel ekonomiye çok daha büyük bir problem. Bu nedenle para birimini devalüe etmesi piyasaları sarstı" şeklinde görüş bildirdi.