Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) sıkı bir şekilde kontrol ettiği para birimini iki gün üst üste devalüe etti, bu da Fed’in on yıldır ilk defa faiz artışını erteleyebileceği yönündeki söylentilerini tetikledi.

FactSet’e göre ABD dolarının Çin yuanı karşısında yüzde yüzde 1.8 sıçrayarak 6.3294 oldu ve Çin para birimi böylece son yirmi yılın en büyük günlük kaybını yaşadı. Salı sabahı erken saatlerde 6.2058’den çıktı. Özellikle Pekin’den gelen Döviz piyasası müdahalesinden sonra yuan son aylarda kısıtlı bir bantta seyrediyordu.

Doların diğer önemli para birimleri karşısında güçlenmesi, ABD ihracatını son çeyreklerde olumsuz etkiliyordu. Fed de bu gelişmeleri takip ederek faiz artışının zamanlamasına karar vermeye çalışıyordu. Sıkılaşmanın doları daha da yükseltebileceği ifade ediliyor.

PBOC'nin yuanı devalüe etme kararının, yeni bir kur savaşına yol açabileceği belirtiliyor. Merkez Bankası dün bunun tek seferlik bir hamle olduğunu açıklasa da, bugün aynı adımın tekrar atılması, endişeleri artırdı.

Oanda’nın kıdemli piyasa analisti Craig Erlam şunları söyledi:

Şimdiki soru diğer merkez bankalarının da aynı kartı oynayıp kendi para birimlerini devalüe edip etmeyecekleri ve ihracatlarını koruma çabalarına girip girmeyecekleridir. Bu da ABD şirketlerini etkileyecektir. Güçlü dolar yüzünden zaten bir rekabet yarışı içerisindeler, Fed'in de muhtemelen oranları arttırıp durumu kötüleştirebileceği kaydediliyor. Fed’den gelen bir oran artışı da bu yıl pamuk ipliğine bağlı, yalnızca bu durum dahi erteleme için yeterli olabilir. Şimdi bu durum diğer merkez bankalarının hareketine bağlı olabilir.”

MarketWatch