Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Küresel piyasalarda panik, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yaptığı açıklama ile, yuanın düzensiz devalüasyonlarla hareket edeceğine ilişkin endişeleri azaltmasının ardından yatıştı.

Gelişen piyasalarda hisse senetleri 2011'den bu yana en düşük seviyesinden yükselirken, Avrupa hisse senetleri bu yılın en büyük iki günlük düşüşünü durdurdu ve emtia grubu son üç günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Tahviller ve altın, güvenli liman arayanların talebinin azalmasının etkisi ile değer kaybederken, dolar Fed'in gelecek ay faiz artırımına gidebileceği beklentileri ile güçlendi. Çin para birimi kayıplarını üçüncü güne taşıdı, ancak düşüşlerin hızı yavaşladı.

Londra'da EFG Asset Management araştırma müdürü Daniel Murray, "Bu çok büyük bir hareketti, ancak piyasalar Çin gibi korkulardan çok hızlı uzaklaşabilir," dedi ve "Sıçrama, Çin'in durumunun açık bir şekilde piyasada çok uzun sürmeyeceğini gösteriyor. Fed bize bir sonraki katalizörü verene kadar muhtemelen yatay seyredeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Londra saati ile 10:25'te yüzde 0.7 yukaırda seyrediyordu ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 ralli yaptı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselirken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Yuandaki kayıplar, PBOC'nin Perşembe günü yaptığı açıklamada, uzun vadede güçlü ve istikrarlı bir yuanıı desteklediğini kaydetmesinin ardından yavaşladı. Banka2nın Salı günü açıkladığı devalüasyon küresel piyasalarda sert sarsıntılar yarattı. Çin para birimi dolar karşısında, önceki iki günde yüzde 2.8 değer kaybetmesinin ardından bugün de yüzde 0.2 gevşeyerek 6.3982 seviyesine geriledi.

(13:40'ta güncellendi)