Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Temmuz ayında, otomobilden giyim kuşama, herşeye talebin artmasının etkisi ile yükseldi ve geçen ay düşüş olarak açıklanan veri yukarı yönde revize edilerek kayıplarını giderdi. Bu durum, tüketicilerin, dünyanın en büyük ekonomisinde büyümeye katkıda bulunduklarını işaret ediyor.

Perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 0.6 ile beklenene paralel bir artış gösterdi. Haziran ayındaki veri ise yüzde 0.3 düşüşten yüzde 0'a revize edildi. Sektörde 13 büyük kategorinin 11'inde artış görüldü.

Artan istihdam, güçlenen finansman ve halen ucuz seyreden akaryakıt, tüketicilerin dükkanlara ve otomobil bayilerine yönelmesine yardımcı oluyor. ABD ekonomisinin yüzde 70'lik kısmını oluşturan hanehalkı harcamaları, Fed politika yapıcılarının 2006'dan bu yana gerçekleştirecekleri ilk faiz artırımına yaklaşmaları ile birlikte, ekonomik büyümeyi destekliyor.

New York'ta UniCredit Group'un şef ABD ekonomisti olan ve veriyi doğru olarak tahmin eden Harm Bandholz, "Ekonominin tüketici ile yönlenen büyümesi devam ediyor," dedi ve "Temel östergelerin tümü sağlam tüketici harcamaları için yerli yerinde. Görünüm yılın ikinci yarısı için güçlü kalmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan 84 ekonomistin tahminleri yüzde 0.1 artıştan yüzde 1 artışa revize edildi.