KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in 2.46 trilyon dolarlık ABD Hazine tahvillerini azaltmaya başlaması ile birlikte gerçekleşeceklerden endişe eden tahvil yatırımcıları için iyi bir haber var. Yatırımcılar bu durum o kadar derin hissetmeyecek.

Merkez bankası, tahvil varlıklarını faiz oranlarını artırmaya başlamasının ardından azaltmayı planlıyor ve Fed’in rekor seviyedeki gevşek para politikalarını terse çevirme çabasının borçlanma maliyetlerinde bir sıçrayışı tetikleyeceği endişesi duyuluyor.

Ancak JPMorgan Chase & Co.’ya göre Fed gelecek yıl vadesi gelecek 216 milyar dolarlık ABD Hazine tahvillerinin yerine geçmesi için herhangi bir tahvil alımı yapmasa bile tahvil faizleri zar zor kıpırdayacak. JPMorgan Chase & Co. söz konusu tahmini için Fed’in tahvil alım programı sırasında faizlerin ne kadar hareket ettiğine bakıyor.

Tahvil faizlerini kontrol altında tutmak yatırımcılar için kritik değil, ancak kredi krizinden bu yana 18 trilyon dolara yükselen kredi borcunu finanse eden ABD hükümeti için önemli. ABD Hazine tahvilleri dünya genelinde trilyonlarca dolarlık borç için gösterge niteliği taşıyor.

Fed, Ekim 2014’te tahvil alım teşviki veya parasal genişleme olarak bilinen programını sonlandırdı. Ancak vadesi gelen menkul değerlerden daha fazla menkul değere yeniden para yatırımı yaparak varlıklarının miktarını korudu. Geçtiğimiz beş yılda merkez bankası sadece Hazine tahvillerine yaklaşık 200 milyar dolar harcadı.

ABD ekonomisinin yukarı yönlü hareketlenmesi ile Fed’in tahvil piyasasını baş aşağı edeceği endişesi yaşanıyor. Bu yıl sonuna kadar faiz artırımı gerçekleştirecek olmasına ek olarak Fed’in 2016’nın ilk yarısında bazı menkul değerlerin vadesinin dolmasına izin vermesi bekleniyor.

Advertisement