Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Fed’in faiz artırım tarihiyle ilgili ipuçları içeren ABD imalat sanayi, enflasyon ve konut verilerinin bu hafta açıklanması öncesinde sanayi metallerinin gerilemesi ile birlikte altı haftalık kaybını genişletiyor.

Bakır, yüzde 1 kadar düşerken alüminyum Londra’da yüzde 0.5 değer kaybetti. Çin'in geçtiğimiz hafta yuanı 20 yılın en yüksek seviyesinde zayıflatmasının ardından metaller düşüş gösterdi. Ancak dikkatler bu hafta yeniden ABD'nin faiz artırımına dönüyor. ABD'nin imalat sanayi verisi Pazartesi, konut başlangıçları verisi Salı günü ve enflasyon rakamları ise Çarşamba günü açıklanacak. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanakları Çarşamba günü yayınlanmış olacak.

Londra Metal Borsası Endeksi'nde yer alan metaller, ABD'deki faiz artışının doları güçlendireceği beklentisiyle bu yıl yüzde 18 düştü. Doların güçlenmesi, diğer para birimlerinde sanayi metallerini daha pahalı hale getirirken, varlık sınıfı olarak daha az çekici kılıyor. Dolar, Çin’in devalüasyonunun ardından verdiği kayıplarını telafi ederek Pazartesi günü yükselişini üçüncü güne taşıyor. Yuan referans kuru Pazartesi günü yatay seyrediyor.

Sydney’deki CMC Capital Markets Asia Baş Piyasa Stratejisti Michael McCarthy, telefonla yaptığı açıklamada, “Sanayi metallerinde işlemler oldukça kötü görünüyor. Talep tarafındaki faktörlerin eksikliği ve dolardaki yükseliş beklentisi ile metaller baskı altında kalmayı sürdürebilir” dedi.

Bakır yüzde 0.6 düşerek Hong Kong saati ile 11.31’de ton başına 5,132.50 dolar oldu. New York'ta bakır vadelileri yüzde 1 değer kaybederken, Şanghay'da bakır yüzde 0.5 düşüş kaydetti.

Londra’da alüminyum yüzde 0.4 geriledi ve geçen haftaki kaybını yüzde 0.5 genişletti. Alüminyum geçtiğimiz hafta üst üste 6. haftalık kaybını kaydetmişti.