Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altın, Fed'in faiz artırımını genişletebileceği beklentisine bağlı olarak, üç günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Gümüş ve palladyum değer kaybetti.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.5 değer kazandıktan sonra fazla değişmedi. ABD'de Pazartesi günü açıklanan ekonomik veri, New York Fed'in açıkladığı imalat sanayi verisinin Ağustos'ta eksi 14.9'a kadar gerileyerek Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indiğini gösterdi. Traderlar, Fed'in gelecek ay faiz artırımına gideceğini yüzde 48 olasılıkla fiyatladı. Bu, 7 Ağustos'ta yüzde 54 seviyesindeydi.  

Stuttgart, Almanya'da Landesbank Baden-Wuerttemberg emtia analisti Thorsten Proettel, "Birçok kişi Fed'in faiz artırımına ilişkin görüşlerini yeniden gözden geçiriyor ve bu durum altını destekliyor," dedi ve "Altın için çok zor bir işlem ortamı var" şeklinde görüş bildirdi.

Altın fiyatları, ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisinin tahviller gibi faiz ödemeyen altının cazibesini azaltması ile birlikte halen beş yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor. Altın geçen hafta, Çin'in devalüasyona gitmesinin güvenli liman talebini artırması sonucu yüzde 1.7 değer kazandı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, New York saati ile 07:41'de ons başına 1,118.50 dolar seviyesndeydi. Fiyatlar Ağustos ayında yüzde 2.1 arttı ve Öayıs ayından bu yana ilk kez aylık bazda kazanç sağlamaya yöneldi. Spot altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,119.40 dolara çıktı.

Yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonları yoluyla altın varlıklarını üç gündür ilk kez artırdı.

Eylül vadeli gümüş kontratları yüzde 1.1 düşüşle ons başına 15.135 dolara çekildi. Ekim vadeli platin yüzde 0.4 düşüşle ons başına 996.90 dolara inerken, Eylül vadeli palladyum yüzde 1.5 kaybederek ons başına 604.55 dolara düştü.

(15:25'te güncellendi)