Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Emtia paraları kayıpları derinleştiriyor

Emtia paraları kayıpları derinleştiriyor

Emtia ihraç eden ülkelerin para birimleri düşüşü genişletirken, petrolde yükseliş görüleceği beklentisi ile uzun pozisyonda olanların kayıpları artıyor

Giriş: 18 Ağustos 2015, Salı 10:58
Güncelleme: 18 Ağustos 2015, Salı 11:01

Petrolde yükseliş görüleceği beklentisi ile uzun pozisyonda olan yatırımcılar tarihteki en kötü Temmuz ayını geçirdi ve emtia ihraç eden ülkelerin para birimlerindeki değer kaybı üretim maliyetlerini düşürerek yatırımcıların kayıplarını artabilir.

Dünyanın en büyük ikinci ve dördüncü petrol üreticileri Rusya ve Kanada’da sondaj şirketleri petrol ABD dolarında satıyor ancak çoğu faaliyet maliyetini yerel para birimleri ile ödüyorlar. Kanada doları ABD doları karşısında bu ay 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Rusya rublesi 6 yılın en düşüğüne yakın bir seyir izliyor.

Küresel arz fazlası sorunu devam ederken ve petrol fiyatlarında düşüş sürerken ABD’nin petrol üretiminde bir değişiklik görünmüyor. ABD 40 yıla yakın bir sürenin en yükseğine yakın bir üretim gerçekleştiriyor. Irak rekor seviyede üretim yaparken, Rus petrol üretimi bu yıl Sovyet sonrası en yüksek seviyeye ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 12 Ağustos tarihli raporuna göre dünyadaki petrol fazlası 2016 yılında da sürecek.

New York’taki Societe Generale SA petrol piyasası araştırma müdürü Mike Wittner, “Emtia petrol, altın ve bakır öncülüğünde aşağı çekiliyor. Üretici ülkelerin para birimleri sert darbe aldı. Dolar karşısında para birimleri zayıfladıkça maliyetler düşüyor. Bu da emtia fiyatlarına olumsuz etki ediyor” dedi.

Emti para birimleri Bloomberg’in önemli dünya para birimleri sıralamasında bu yıl en kötü performansı gösteriyor. Ham madde üreticileri çökerken, Fed yaklaşık 10 yılın ilk faiz artırımına hazırlanıyor. Brezilya reali, Yeni Zelanda doları ve Kanada doları ABD doları karşısında kayıplara öncülük ediyor.

22 ham maddenin işlem gördüğü Bloomberg Emtia Endeksi geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana yüzde 29 geriledi ve ayı piyasasına düştü.