Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 28-29 Temmuz tarihlerinde yaptığı toplantısının tutanaklarını Çarşamba günü Washington saati ile 14.00’da (TSİ 21.00) açıklayacak. Yatırımcının tutanaklarda dikkat etmesi gereken konular şöyle:

--Eylül için fikir birliği var mı?

Toplantı tutanaklarında politika yapıcıların Eylül ayında yapılacak olası faiz artırımı tartışmaları incelenecek. 2006’dan bu yana ilk kez yapılacak faiz artırımı için Eylül’ün doğru zaman olduğuna dair politika yapıcılar arasında bir fikir birliği olup olmadığına bakılacak.

Washington’daki Cornerstone Macro LLC ortaklarından Roberto Perli, “Kaç kişinin faiz artırımı beklemeye yakın olduğuna dair bir işaret bulmayı umuyorum. ‘Pek çok üye faiz artırımı zamanının yakın olduğunu hissetti’ gibi bir cümle gelirse bu çok iyi bir sinyal olur” dedi.

7-12 Ağustos tarihleri arasında Bloomberg anketine katılan tahmincilerin yüzde 77’si Fed’in gösterge politika faizini 16-17 Eylül toplantısında artıracağını öngördü. Ancak yatırımcılar daha düşük bir beklenti içerisinde. Yatırımcılar artırımın gelecek ay gerçekleştirilmesi yüzde 46’lik bir ihtimal veriyor.

FOMC,faiz artırım patikası ile ilgili ipucu vermek için toplantı tutanaklarını daha önce de kullandı. Örneğin 28-29 Nisan’a ait tutanaklar pek çok katılımcının Haziran ayı artışını “düşük ihtimalli” gördüğünü, az sayıda katılımcının o ay için faiz artırımını desteklediğini belirtmişti.

--Dildeki bir kelimelik değişime açıklama getirilmesi

Koşullar konusunda kullanılan dilde bir kelimelik değişim ile ilgili açıklama getirilmesi faiz artırımını doğrulayabilir. FOMC konu ile ilgili toplantı ardından yaptığı yazılı açıklamada, “işgücü piyasasında bazı ek iyileşmeler” görmek istediğini belirtmişti. “Bazı” kelimesini ekleyen FOMC, enflasyonun orta vadede yüzde 2’lik hedefe yöneleceğinden “makul derecede emin” olması gerektiğini ifade etmişti.

‘Biraz’ Rehberlik

New York’taki Jefferies LLC baş finans ekonomisti Ward McCarthy, “Benim tartışmada bakacağım yer rehberliğe neden ‘bazı’ kelimesini soktukları yer olacak. Bu değişiklik tam istihdama yaklaştığımız mesajını vermek istediklerine işaret ediyor. Bu da ikinci soruyu akla getiriyor, ne kadar yakınız?” diye konuştu.

Fed yetkilileri, işsizliğin Haziran ayında yüzde 5.3 ile 7 yılın en düşük seviyesine düşmesi ve Temmuz’da da bu seviyede kalması ile birlikte istihdamdaki artıştan cesaret buldu. Tarım dışı istihdamda aylık artış bu yıl şimdiye kadar ortalama 211,000 seviyesinde gerçekleşti.

New York’ta bulunan TD Securities USA LLC stratejistlerinden Gennadiy Goldberg, “Fed’in 3 turluk büyük ölçekli varlık alımları sırasında oluşturduğu trilyonlarca dolarlık aşırı rezervleri yönetmesine izin verecek yeni araçlar dahil olmak üzere daha detaylı çıkış plan sunması da faizleri Eylül’de artıracağına dair bir ipucu olabilir” değerlendirmesi yaptı.

Çin sorunu

--Küresel büyüme görünümün kararması ABD için negatif olabilir

Küresel büyüme görünümün kararmasının ABD için bir engel teşkil edeceği endişesi bulunuyor. Çin’deki yavaşlama küresel piyasaları sarstı ve ABD’nin bu yıl gerçekleştirmesi beklenen faiz artırım potansiyelini zayıflatabilir. Ancak öte yandan Fed’in uluslararası gelişmeler için kullandığı dilde herhangi bir değişiklik yapılmamıştı.

Goldberg, “Tartışma, güçlenen doların ABD’nin büyüme görünümüne nasıl etki ettiği üzerinde daha fazla odaklanabilir” dedi.

--Düşen emtia fiyatları ve enflasyon

Emtia fiyatlarındaki düşüş ve bunun enflasyonu nasıl etkilediği ile ilgili tartışmada yatırımcı tarafından izlenecek. FOMC açıklamasından enerji fiyatlarının istikrarlaşmaya başladığına yönelik bir cümleyi çıkarmıştı. Bazı ekonomistler bunu, enflasyonun düşük seyri sürdürdüğüne yönelik endişenin arttığı sinyali olarak gördü.