Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalardan çıkan sermaye miktarındaki artış sürüyor. Son 13 ayda bu ülkelerden kaçan sermaye 1 trilyon dolara yaklaşırken, bu miktar küresel kriz zamanında yaşanan çıkışın 2 katına işaret ediyor.

Sermaye çıkışındaki uzun süreli seyir gelişen ülkelerde ekonominin yavaşlaması ve kurun değer kaybetmesine yol açarken, bu ülkelerin küresel kriz zamanında üstlendiği küresel büyümenin lokomotifi rolünün de sona ermesine neden oluyor. Analistler Çin’in devalüasyonu ve Fed’in faiz artırımına ilişkin endişelerle sermaye çıkışının hız kazanabileceğine dikkat çekiyor.

Yatırım bankası NN Investment Partners’ın derlediği verilere göre 2008 krizinde gelişen ülkelerden çıkan sermaye Temmuz 2009’dan itibaren hızlı bir şekilde geri döndü. Son yaşanan çıkışlar ise uzun süreli olabilir. Üstelik bu durum kurların zayıflamasına yol açarak, toplam talebin düşmesine yol açıyor. Haziran ayında gelişen ülkelerin toplam ithalatı yıllık bazda yüzde 13.2 geriledi.

Capital Economics’ten Neil Shearing de henüz dibin görüldüğüne dair bir işaret görmediğini belirtirken, Societe Generale Stratejisti Bernd Berg de gelişen ülke kurlarının en kötü fırtına ile karşılaştığını kaydetti.