Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(20:50'de güncellendi)

Türk Lirası, siyasi kargaşa ve gelişen piyasalardaki satış dalgasının tetiklediği satışların para birimini 19 ayın en büyük çaplı aşırı satım durumuna getirmesinin ardından, rekor düşük seviyeden toparlandı.

Lira dolar karşısında, sabah erken saatlerde tarihinde ilk kez 3 seviyesini geçmesini sağlayan sert kaybının ardından, yüzde 0.9 kayıpla, TSİ 19:02'de 2.9005 seviyesine geldi. Türk Lirası'nın RSI göstergesi dün 17 seviyesine inerek, Ocak 2014'teki acil faiz artırımı döneminden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu göstergenin 30 seviyesinin altında seyretmesi, bazı traderlar için fiyatların aşırı düşmüş olduğu anlamına geliyor. Acadian Asset management Inc., Türk tahvilleri satın aldığını duyurdu.

Londra'da Raboban Döviz stratejisti ve dolar karşısında 2.80 seviyesine güçlendiğinde TL satışı tavsiyesinde bulunan Piotr Matys, "Satış dalgası ciddi bir şekilde genişlemişti," dedi ve "Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin zayıflaması ve dolardaki geniş tabanlı yumuşama ile birlikte, bazı piyasa katılımcıları kar realizasyonuna gitmeye karar vermiş görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ve terör olaylarındaki artış, liranın altı gün üst üste tarihinin en zayıf seviyelerinigörmesine neden oldu. Gelişen piyasalar, Çin'in şok devalüasyonu ve Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gidebileceği beklentisinin güçlenmesi ile birlikte sert düşüşlerle karşılaştı.

Ancak Eylül ayında faiz artırımına gidilme ihtimali, Çarşamba akşamı açıklanan Fed Temmuz ayı toplantı tutanaklarının, iyileşmekte olan işgücü piyasasının politika yapıcıları faiz artırımına yaklaştırırken, yetkililerin düşük seyreden enflasyona yönelik endişelerini de göstermesi sonrası azaldı. Vadeli işlemler, traderların Fed'in 16-17 Eylül toplantısında faiz artırmasını yüzde 36 olasılıkla fiyatladığını gösteriyor. Bu olasılık, Fed toplantı tutanakları açıklanmadan önce yüzde 50 seviyesindeydi.

Lira Alımı

Türk hisse senetleri de Perşembe günü kayıplarını yüzde 0.8'e daralttı. Türk Lirası'nın sıçrama yapmasından önce piyasası kapanan devlet tahvilleri düşüşünü altıncı güne taşıdı. Bunun sonucu iki yıl vadeli tahvillerin faizi 34 baz puan yükselerek, Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan yüzde 11.05'e çıktı.

Türkiye'nin yerel para cinsinden tahvilleri Ağustos ayında yüzde 8.1 değer kaybetti ve Bloomberg'in gelişen piyasa tahvillerini içeren endeksinde üçüncü  en kötü performansıgösteren tahviller oldu.

Bu hareket, Arcadian para yöneticilerinden Salı günü lira tahvilleri satın alan ve dün alımlara devam edeceğini söyleyen Bryan Carter'ın da aralarında olduğu yatrımcıların dikkatini çekti.

Türk Lirası'na gelen satışların temel nedeni, Merkez Bankası politika yapıcılarının Salı günkü toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararı alması ve faiz koridoru şeklindeki mevcut rejimi sadeleştirme planına ilişkin bir haritası açıklamasıydı.

(20:50'de güncellendi)