Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dolar cinsinden sukuk getirileri, bölgesel satış dalgası ile birlikte hükümet liderlerine olan güven azalırken, Asya’nın en büyük İslami finans piyasalarında kayba dönüyor.

Endonezya’nın İslam hukukuna uyumlu 2024 vadeli ülke tahvilleri Nisan ayından bu yana yüzde 3.8 geriledi. 2025 vadeli Malezya tahvili yüzde 2.6 kayıp verdi. Bloomberg’in gelişen piyasalar konvansiyonel ülke tahvili endeksi yüzde 2.4 düşüş gösterdi. Bu periyotta rupiah yüzde 6.4 değer kaybetti, ringgit yüzde 13 zayıfladı.

Endonezya’da Başkan Joko Widodo geçtiğimiz hafta kabinesinde değişikliğe gitti. Widodo, 2014 yılı seçim taahhüdünü yerine getiremeyebilir. Başkan yıllık yüzde 7’lik bir büyüme hedefi belirlemişti. Öte yandan altyapı harcamaları da yetersiz kalıyor. Malezya Başbakanı Najib Razak, Orta Doğu’dan bağışlar yoluyla 2.6 milyar ringgit (634 milyon dolar) para aldığını ortaya çıkaran incelemenin ardından tartışmalara yol açtı. Razak, söz konusu parayı kişisel kazanç için aldığını reddetti ve kabinesinde değişikliğe gitti.

BNP Paribas Investment Partners Malaysia küresel İslami tahvil müdürü Jesse Liew, “Benzer görünüyorlar ancak Endonezya ve Malezya farklı problemlerle karşı karşıya. Biri ekonomik biri politik. Endonezya yavaşlamaya karşı mücadele etmeye çalışıyor” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Endonezya’nın 2018 ila 2024 yılları arasında vadeye sahip dolar cinsinden İslami tahvilleri Nisan ayından bu yana yüzde 0.7’den yüzde 3.8’e kayıplar verdi. Yılın ilk dört ayında ise yüzde 3.1’den yüzde 5.6’ya kazanç sağladı. Malezya’da 2016’dan 2045’e vadeye sahip tahviller bulunuyor. Kısa vadeli tahvil yüzde 0.3 yükseldi. Geri kalanı yüzde 0.3’ten yüzde 4.9’a geriledi.