Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD’de beklentilerden zayıf gelen enflasyon verisinin faiz artırımı için Eylül ayı iddialarını zayıflatması ve doların gerilemesi ile 5 günlük düşüşü sonlandırdı.

Metal, Çarşamba günü 2009’dan bu yana ilk kez ton başına 5000 doların aşağısında kapanışının ardından yüzde 0.3 artış gösterdi. ABD'de tüketici fiyatları üç ay içindeki en düşük artışı gösterdi. Verinin ardından metallerin çoğu değer kazandı. Enflasyondaki zayıflık, Eylül ayında faiz artırımına gidileceği beklentilerini zayıflattı. Bloomberg Dolar Endeksi, Çarşamba günü gösterdiği yüzde 0.3'lük düşüşü korudu. Endeksteski gerileme emtiayı diğer para birimlerinde daha ucuz hale getirdi.

Bakır, alüminyum ve nikel, Çin'deki ekonomik yavaşlamanın derinleştiği endişeleri ile bu hafta 6 yılın en düşük seviyelerine indi. Yavaşlamanın dünyanın en büyük tüketicisi Çin'de sanayi metallerine olan talebe zarar vereceği endişesi duyuluyor. Glencore Plc CEO’su Ivan Glasenberg, bakırdaki düşüş ile ilgili Çin’de açığa satışlarda görülen “agresifliğe” dikkat çekerek fiyatların düşük arz gibi ekonomik temelleri yansıtmadığını söylüyor.

Hong Kong’taki Argonaut Securities Asia analistlerinden Helen Lau, “Bunların hepsi makro ölçekli bir piyasa güveni ve hedge fonu satışıyla açıklanabilir, tümü bakırı olumsuz yönde etkiliyor. Evet, belki bütün bunlar ABD'de faiz oranı artışlarını geciktirebilir ama kesin olan bir şey var ki o da, Çin’in ekonomik yavaşlamasının yarattığı endişe ve Asya piyasalarındaki volatile” şeklinde açıklama yaptı.