Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki düşüş tahvil piyasalarını patlatabilir düşüncesiyle geçen zorlu sürece karşın bu ülkelerdeki kredi alanların durumu gayet iyi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Mayıs sonundan bu yana gelişen piyasa şirketlerinin dolar cinsinden sattıkları tahviller yüzde 2.8 değer kaybederken, bu yıl hala yüzde 2.3 yüksek seviyede seyrediyorlar. Bu durum, ABD'nin yatırım yapılabilir nota sahip tahvilleri bu yıl yüzde 0.2 kayıp verdi. altında yüzde 4.3 değer kaybetti, küresel hisse senetlerinde de yüzde 0.4 düşüş yaşandı.

Türk Lirası'ndan Kolombiya pesosuna para birimleri tüm zamanların en düşük seviyelerine inerek, şirketleri dolar cinsinden borç ödeyebilmek için daha fazla yerel para birimi biriktirmeye zorluyor. Para birimlerindeki değer kaybı, bazı yatırımcıları olası bir temerrüt dalgasına yol açacağından endişelendiriyor.

AllianceBernstein LP ve Union Investment Privatfonds GmbH gibi şirketlere göre para biriminde uyumsuzluk tabii ki bazı şirketler için probleme yol açabilir fakat geniş çaplı bir krizin olasılığı düşük, çünkü dolar cinsinden tahvil satmış olan birçok şirket Döviz ile gelir sağlayan ihracatçılardır. Döviz kurları daha zayıf olduğu zaman kazandıkları dolarları yerel para birimine çevirdiklerinde gelirleri artıyor, borçlanma maliyetindeki artışı dengeliyorlar.