Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in Eylül’de mi yoksa Aralık’ta mı faiz artırım kararı alacağı konusu gelişmekte olan piyasa para birimleri ve Çin’e mineral ihracatı yapan ülkeler için neredeyse anlamsız hale geliyor.

Bu para birimleri, ABD politikasının izleyeceği olası yol ile domine edilmekten ziyade, emtia değerlerindeki çöküşten dolayı değer kaybediyor. Güney Afrika randı dolar karşısında, Fed’in Temmuz ayı toplantı tutanaklarını açıklamasının ardından 13 buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. Tutanaklar, traderları faiz artırımı için Eylül ayı beklentilerini düşürmeye etti. Kazakistan’ın para birimi tenge, ülkenin döviz kuru üzerinde kontrolü bırakması sonrası yüzde 23 ile rekor seviyede geriledi.

İsviçre’deki Swissquote Bank SA baş piyasa stratejisti Peter Rosenstreich, “Gelişen piyasalardaki hareketler oldukça sert. Muhtemelen Eylül ve Aralık ayları arasında büyük bir fark yok. Ancak faiz artırımı 2016’ya ötelenirse oyunda psikolojik bir değişim olur” dedi.

Baskı Döviz kurunun kontrol edildiği ülkelerde yoğunlaşıyor. Bu ülkeler para birimlerinin zayıflamasını sonlandırmada güçlük çekiyor. Özellikle de Çin’in geçtiğimiz hafta yuanı devalüe etmesinin ardından. Ukrayna, grivna üzerindeki sermaye kontrollerini kaldırma baskısı altında. Nijerya para birimi nairayı koruma mücadelesi veriyor.