Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eylül beklentisi de buraya kadarmış. ABD Merkez Bankası (Fed) Çarşamba günü,  Temmuz ayı toplantısı tutanaklarını açıkladı. Tutanaklarda politika yapıcıların ekonominin yüksek borçlanma maliyetlerine dayanacak kadar güçlü olup olmadığına dair kararsız oldukları görüldü. Faiz oranlarının gelecek ay artırılacağı beklentisinde olan traderlar da bu duruma bağlı olarak rota değiştirdi.

Tutanaklarda ekonominin gücü ile ilgili net bir fikir birliği olmaması, yaklaşık on yıldır ilk defa gerçekleşecek faiz artırımına haftalar kala traderları hayal kırıklığına uğrattı. Merkez bankası beklenenden oldukça düşük bir güven verdi.

Traderların Eylül ayı için faizi artışı beklentileri günün erken saatlerinde yüzde 50’iken, Temmuz ayından beri en büyük düşüşünü yaşayarak yüzde 36’ya düştü. Bu seviyeler, Fed’in ilk faiz artırımından sonra hedefinin ortalama yüzde 0.375 olacağını var sayıyor. Fed’in Aralık ayı toplantısı esnasında veya öncesinde artış olma beklentisi de Salı günü yüzde 73 iken artık yüzde 65.

Düşen enerji fiyatları ve güçlenen dolar, tahvil piyasası ve enflasyon tahminlerini aşağı çekiyor. Yetkililerin sürekli olarak hakkında konuştukları düşük enflasyon, traderları Fed’in faiz oranlarında artışa gideceği ile ilgili iddiaları azaltmaya sevk etti. Çarşamba gününden önce, yatırımcılar, enflasyona duyarlı uzun vadeli Hazine tahvillerinin Fed’in politika değişikliklerine karşı daha hassas olan kısa vadeli tahvillerin üzerine çıkacağını tahmin ediyorlardı.