Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Aralarında James Lord, Meena Bassily ve Min Dai'nin bulunduğu Morgan Stanley analistleri, e-posta raporlarında, "Türk Lirası'ndaki değer kaybı düzensiz, reel faizler kura istikrar getirmeye yetecek kadar yüksek değil ve Merkez Bankası acil faiz artırımına gidebilir" dedi.

Raporda, Dolar/TL 'de 3.00 seviyesindeki hedefin görülmesi ile birlikte "long" pozisyonlarda kar realizasyonuna gidildiği vurgulandı.

Morgan Stanley analistleri, "Ekonomistlerimiz, borç verme faizinde (üst band) 200 baz puanlık bir acil faiz artırımı riskinin güçlenmekte olduğunu görüyorlar" dedi.

Analistler, "Düşük likidite ortamında düzensiz değer kaybı ve örtük bir katalizör olmaması, kurda ülke içi güvende keskin bir kötüleşmeyi işaret ediyor ve bu kötüleşme yatırımcılardan şirketlere ve hanehalkına genişliyor. Böylesine bir dinamik, tarihsel olarak bir şekilde politika tepkisi geleceğinin bir habercisi" dedi.

Raporda, "Reel politika faizleri pozitif, ancak açık bir şekilde kura istikrar getirecek kadar yüksek değil ve faizde artışa gidilme riski artmakta. 2014 başındaki durumda görüldüğü üzere, dolar satışı gibi tedbirlerin güvenili olduğu ve/veya çok fazla etkili olabileceği konusunda şüphemiz var" denildi.