Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları Temmuz ayında beklenmedik şekilde yükselerek Şubat 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu yükseliş konut piyasasındaki iyileşme ile uyumlu bir hareketi işaet ediyor.

İkinci el konut satışları yüzde 2 artarak, önceki ayki revize rakam olan 5.48 milyon adetten 5.59 milyon adede çıktı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 5.43 milyon adede gerilemesi bekleniyordu. Öte yandan, konut fiyatları artarken, stoklar daraldı.

İstihdamdaki artışlar ve düşük borçlanma maliyetleri konut alımlarını destekliyor ve ekonomiye destek sağlıyor. Bu veri ve bu hafta açıklanan ve konut başlangıçlarında 2007'den bu yana en hızlı artışı gösteren veri, Fed'in konut piyasasında iyileşme olduğu yolundaki görüşü ile uyumlu.

Toronto'da BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Jennifer Lee, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Konut talebi iyileşmeye devam ediyor," dedi ve "Daha büyük hikaye, yani süregelen istihdam artışları,  konut sektöründeki sıçrama için demel destek olarak kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan 73 ekonomistin tahminleri 5.63 milyon ile 5.65 milyon arasında değişti. Önceki ayki veri ise revize edilmeden önce 4.59 milyon olarak açıklanmıştı.