Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, yıllarca süren aşırı yatırımın arz fazlasına neden olması ve aynı zamanda dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlamasının ardından geriledi.

Emtia üreticilerinin geçtiğimiz yıl verdiği kayıp, Hindistan’ın tüm ekonomisine neredeyse eşit seviyede.

Bloomberg’in derlediği verilere göre ham madde fiyatlarındaki düşüş, madencilik ve petrol şirketlerinin hisse senetlerinden geçtiğimiz yılın ortasından bu yana 2.05 trilyon dolar götürdü. Bu da Hindistan’ın 2.07 trilyon dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılasına yakın.

22 ham maddenin işlem gördüğü Bloomberg Emtia Endeksi Çarşamba günü 2002’den bu yana en düşük seviyeye indi. Endeksin bu yıl gösterdiği gerilemeye nikel, şeker ve petrol öncülük etti.

Oslo merkezli enerji danışmanlığı şirketi Rystad Energy’e göre petrol şirketleri harcamaları bu yıl 180 milyar dolar azalttı ancak temettüleri sabit tuttular.  Düşüşün sürmesi ile azalan gelir dolayısıyla sektörün ödemelerini yapması zorlaşabilir.

New York’taki National Securities Corp.baş piyasa stratejisti Donal Selkin, “Enerji sektörü çok kötü durumda. Sorun temettüleri ödeme güçleri ile ilgili” dedi.

Öte yandan diğer bir darbede doların güçlenmesi ile geldi. Rusya ve Kanada gibi emtia üreticilerinin para birimleri değer kaybediyor. Bu da üretim maliyetlerini düşürüyor. Rusya, maliyetlerin düşmesi ile petrol arzını Sovyet sonrası en yüksek seviyeye yükseltti ve küresel arz fazlasını şiddetlendirdi.