Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Fed’in faizi Eylül’de artıracağı beklentilerinin düşmesi ve Yunanistan’ın seçime gitmeye hazırlanması ile yükselişi 2. haftaya taşıyor.

Euro bu hafta önemli para birimlerinin 2’si hariç tümünü geride bıraktı. Bunda Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın istifa etmesi ve erken seçime gidileceğini açıklaması etkili oldu. Avustralya doları, Çin’in imalat sanayi göstergesinin 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile yüzde 0.6 değer kaybetti ve 72.91 ABD senti oldu.

Sydney’deki Westpac Banking Corp. stratejistlerinden Sean Callow, “Euro, Fed sıkılaştırma beklentilerinin azaltması dolayısıyla diğer para birimlerine oranla daha fazla yükseliş gösteriyor olabilir” dedi.

Euro dolar karşısında, geçtiğimiz iki günde yüzde 2 değerlenerek Perşembe günü 1.1242 dolara gelmesinin ardından Tokyo saati ile 10.57’de 1.1249 dolardan işlem gördü. Euro 7 Ağustos’tan bu yana yüzde 2.4 yükseldi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi geçtiğimiz iki günde yüzde 0.6 gerilemesinin ardından 1,204.96 puanda yatay seyretti. Endeks 14 Ağustos’tan bu yana yüzde 0.3 geriledi ve ikinci, haftalık düşüşüne hazırlanıyor.