Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 2014-2015 yıllarında tenge kurunu sabit tutmak için 28 milyar dolar harcadıklarını belirtti.

Kazak iş adamlarıyla görüşmesinde konuya ilişkin açıklama yapan Nazarbayev, bankaların Merkez Bankası'nın verdiği parayla faaliyet gösterdiklerini ve son zamanda ekonomiyi destekleyemediklerini kaydetti.

Nazarbayev, "Merkez Bankası bu şekilde çalıştı, Ulusal Fon'dan aktarılan parayı tenge kurunu sabit tutmak için kullandı. 10 milyar doları bu yıl olmak üzere 2014 yılından bu yana 28 milyar dolar harcandı" dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı ayrıca, hükümetin 2017 yılı için öngördüğü devlet çalışanları ücretleri, sosyal yardım ve öğrenci burslarının artırılmasına ilişkin kararının da 2016 yılı ocak ayından itibaren uygulanmasını teklif etti.

Nazarbayev, bu kararın 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlanmasının, ülkedeki ekonomik koşulların değişmesi nedeniyle "halk için büyük destek olacağını" vurguladı.

Kazakistan, dün ulusal para birimi tengeyi dalgalı kur rejimine geçirmiş ve değişimin ardından tenge, ABD doları karşısında yüzde 35 değer kaybetmişti.

AA