Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'de yapılacak erken seçimin tek başına kredi notunu etkilemeyeceğini belirtti.

S&P 'Erken seçim Türkiye için ne anlama geliyor' isimli raporunda siyasi belirsizliklere dikkat çekti. S&P "Her ne kadar erken seçim tek başına ülkenin kredi itibarını etkilemese de yılın geri kalanında politik belirsizliğin devam edeceğini öngörüyoruz. Yıl sonuna kadar Türkiye'nin istikrarlı bir hükümete kavuşmasını beklemiyoruz" açıklamasında bulundu.

S&P; "Bu belirsiz siyasi manzara, potansiyel sermaye çıkışlarını da içeren hem iç hem de dış olaylara karşı ülkenin politika tepkisini zayıflatabilir" ifadesini kullandı.

Türk Lirası'nın dolar karşısında tarihi düşük seviyelere gerilemesine de değinen S&P, TL'deki zayıflamanın TL varlıklara olan iştahı azaltabileceğine dair uyardı.

Türkiye'nin sermaye çıkışlarında diğer gelişen ülkelere göre daha kırılgan olduğunu vurgulayan kuruluş jeopolitik risklere de dikkat çekti. Raporda, 'Türkiye'nin sınırındaki jeopolitik riskler ve içeride artan terör olayları nedeniyle yatırımların ertelenmesi ve güvenin azalması büyümeye darbe vurabilir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye, diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla daha zayıf bir dış pozisyonuna sahip ve bu da Türkiye'nin değişen küresel fonlama koşullarına karşı olan kırılganlığını gösteriyor. Bu zayıflık, yüksek dış finansal ihtiyaç, geniş dış borç ve kısa dönem dış borcun kullanılabilir rezervlere kıyasla daha yüksek oranda bulunmasından kaynaklanıyor. Biz, Türkiye'nin değişen yatırımcı duyarlılığı ve risk iştahına karşı hassas olduğunu düşünüyoruz. Zayıf TL, Rusya, Irak ve Suriye'ye düşen satışlar ile Avrupa Birliği'ndeki ana ticaret partnerlerinin zayıf talebi nedeniyle, Türkiye'nin ihracatındaki yavaşlığı dengeleyemedi."