Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon hedefin oldukça altında seyretmeyi sürdürmesi dolar boğalarını (yükseliş bekleyenler) olumsuz etkiliyor. Döviz traderları, ABD enflasyonundaki aşağı yönlü baskının geçici bir durum olduğu yönündeki Fed görüşünü benimsemiyor.

Dolar, ABD’de tüketici fiyatlarının Temmuz ayında 3 ayın en yavaş yükselişini kaydettiğini gösteren resmi verinin ardından bu hafta, Haziran’dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini genişletti. Petrolün 2009’dan bu yana en düşük seviyelere gerilemesi ve Çin’in yuanı devalüe etmesi ile birlikte ABD’de enflasyonun hızlanması ile ilgili görünüm karardı. Bu durum, Fed’in gelecek ay kadar yakın bir zamanda faiz oranını artırma planlarını tehdit ediyor.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, 14 Ağustos’tan bu yana yüzde 0.7 geriledi ve üst üste ikinci haftalık düşüşü kaydetti.

Kaliforniya’daki Silicon Valley Bank kıdemli döviz traderlarından Minh Trang, “Dolarda yükseliş bekliyorsanız ve G-10 para birimlerinde negatifseniz, birdenbire faiz artırım beklentiniz ötelenmiş oldu” dedi.

Dolar euro karşısında Mayıs ayından bu yana en kötü haftayı geçirdi. Dolar euro karşısında yüzde 2.4 değer kaybederek 1.1386 dolara geldi. Dolar yen karşısında Aralık ayından bu yana en büyük düşüşü gösterdi ve 122.04 yenden işlem gördü.

Traderların Fed’in Eylül ayında faiz artıracağı ihtimalini yüzde 34 olarak görüyor. Geçtiğimiz haftanın sonunda bu olasılık yüzde 48 olarak fiyatlanıyordu.

Invesco PowerShares kıdemli hisse senedi ürün stratejisti Nick Kalivas, “Piyasayı faizin Eylül ayında artırılacağına ikna etmeye yeterli bir enflasyon görmüyorsunuz” dedi.